Om deze reden wil je de badkamer kindvriendelijk

“Kijk mama! Nu ben ik ook mooi!” Lipstick op zijn wangen, mijn dure crème van de Lush in zijn haar en droogshampoo onder zijn oksels: de badkamer is een paradijs voor de peuter en een reden tot paniek voor mij. Het betekent namelijk dat die peuter weer in bad moet. En dat is één groot spetterfestijn.

Dus, mijn tip aan jullie: maak de badkamer kindvriendelijk. Hoe je dat doet vertel ik je graag.

Spetteren mag

Natuurlijk: een kind moet mogen spetteren met water. En badderen zonder spetteren gaat simpelweg niet. Althans, niet als je drie jaar oud bent en echt hoognodig aan je moeder moet laten zien dat je een haai bent. Hoewel ik alles bewonder met een: “Aaah, ik zie het!” en een “Oh nee, niet mama opeten”, wil ik het liefst meteen de hele badkamer droogmaken. Het is toch elke keer weer een talent dat dat kind zelfs het dakraam heeft weten te raken met zijn gespetter.

Sommige opties zijn misschien niet ideaal

Ik heb ondertussen twee oplossingen op tafel gelegd thuis. De eerste oplossing, waar ik zelf fan van was, werd meteen weggestemd door mijn man. Mijn idee was namelijk om dat kind gewoon buiten onder de sproeier te zetten. Kind kan spetteren. Kind is daarna schoon. Ik hoef niks op te ruimen. Tenminste, dat was mijn redenatie. Helaas was ik een belangrijk punt vergeten. Namelijk dat we veel aarde in de tuin hebben. En aarde met water wordt modder. En de peuter houdt van modder. Dat vertelt hij namelijk dagelijks. Er was ook nog het kleine feitje dat de sproeier alleen koud water sproeide. Ik vond dat geen probleem, maar mijn man zei dat de buren er wellicht wel wat van vonden dat we onze peuter onder een koude sproeier in zijn blote kont tussen de planten zette. Optie twee dus.

Onze redding in de badkamer

Optie twee is de badkamer kindvriendelijk maken, dus we kijken naar de douche. Dat ik daar niet eerder aan heb gedacht, komt eigenlijk door het feit dat tot voor kort onze peuter nog niet alleen wilde douchen. Dat is sinds twee maanden wel anders en hij kan, net als zijn moeder, gerust een half uur onder de douche staan genieten. Zorg wel dat je geen inloopdouche hebt. En als je die wel hebt, zet dan ‘douchedeur kopen‘ bovenaan je to do lijstje. Of het to do lijstje van je vent. Waarom? Tegen gespetter natuurlijk. Liever dat dat kind spettert tegen de douchedeur dan ineens niet alleen het plafond, maar ook je hele muren erbij saust.

Let op: puntige kastjes en gladde ondergronden

Kastjes in je badkamer? Maak je badkamer kindvriendelijk. Zorg dat de hoeken afgeplakt zijn met hoekbeschermers. Ik heb ondertussen geleerd dat kinderbeveiliging op kastjes geen zin heeft, want dat wordt gewoon losgetrokken.

En let ook op gladde vloeren of een glad bad. Ik weet niet meer hoe vaak ik: “Oh!” en “Gaat het?” heb geroepen met hoe vaak de peuter uitglijdt. Een slipmat in bad is dus geen overbodige luxe. Hoewel het niet heel chill zit als je zelf een keer me-time hebt gepland.

Te heet water voorkomen

Dit is misschien een totaal overbodig kopje, maar ik noem het toch. Eén van de dingen die kunnen gebeuren bij een douchebeurt of in bad, is het verbranden aan te heet water. Mijn belangrijkste tip: kies voor een thermostatische kraan. Tenzij je een kind hebt dat gewoon lekker daar aan kliert. Zo tilde ik een keer mijn peuter uit bad en had hij vuurrode benen, omdat hij zelf de kraan heter had gezet zonder het door te hebben. Gebruik een badthermometer of voel regelmatig of de temperatuur niet te heet is. Hoewel ik het heerlijk vind om op 40 graden te douchen, is dat niet voor iedereen plezierig.

Maak één plek met speelgoed voor je kindje

Er is één la in de badkamer waar de peuter alles uitvist. Zijn speelgoed, zijn badspulletjes en ook zijn make-up. Make-up? Ja. Hij wil zich ook graag mooi maken, net als mama. En dat kan heel simpel: mijn niet schadelijke make-upspullen, zoals schone kwasten, liggen daar zodat hij zichzelf altijd mooi kan maken. Mijn make-up ligt ondertussen hoog. Hij zou er alleen bij kunnen als hij via het prullenbakje op de wasbak klimt en dat heeft hij nog niet bedacht. Gelukkig maar.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *