Alles wat je wil weten over gaatjes laten schieten in je oren

Ik weet niet of jij een doe-het-zelver bent, maar sommige dingen moet je gewoon niet zelf doen. Zoals een geweer kopen om gaatjes te schieten door je eigen oor. Als jij overweegt om (extra) gaatjes in je oren te laten schieten voor een mooi paar oorbellen, dan is het verstandig om dit goed voor te bereiden. En vooral een plek te zoeken waar professionals aan het werk zijn. In dit artikel lees je wat je moet weten over gaatjes schieten in je oren!

Door wie laat je gaatjes in je oren schieten?

Je wil absoluut voorkomen dat je eindigt met een ontstoken oor, dus wat je ook doet: zorg ervoor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Zoek iemand die opgeleid is in het piercen of het schieten van gaatjes, die jou kan vertellen hoe het werkt én wat je erna moet doen. Zo heb ik mijn oorbellen gekocht én laten piercen bij Lucardi, nu ruim een jaar geleden. Ik heb goede uitleg gekregen, alles is goed ontsmet en ook ontzettend belangrijk: mijn gaatjes zitten symmetrisch!

Zijn je oren geschikt?

Het liefst wilde ik meerdere gaatjes in mijn oren laten schieten, maar – en dit is een extra reden om te gaan naar iemand die er verstand van heeft – dit kan niet in mijn oren. Het kraakbeen begint al relatief snel en dat betekent dat ik vanaf het derde gaatje moet laten piercen. Belangrijke informatie dus! Ja, ik zou misschien naar een shabby tent kunnen gaan, waar ze het niet doorhebben en alsnog dat derde gaatje laten schieten, maar de kans op een ontstoken oorlel is dan écht heel groot. En daar heb ik dus niet zoveel zin in. Vraag dus advies aan hierover! Leg uit wat je wil. Een geschoolde specialist zou je precies kunnen vertellen of het kan wat jij wil of dat het bijvoorbeeld gepiercet zou moeten worden.

Vanaf welke leeftijd mag je gaatjes laten schieten?

In Nederland mogen kinderen jonger dan 12 jaar niet gepiercet worden, behalve als dit in de oorlellen is. Wat de reden hiervan is, weet ik niet. Ik gok een cultureel aspect, want hoe oud was jij toen je jouw gaatjes kreeg? Ik was vier of vijf en dat geldt voor best veel kinderen.

Tot 16 jaar moet er wel altijd een ouder of voogd mee met het laten schieten of piercen van de oren!

Welk soort oorbellen wil je?

Of je nu enorme hangers in je oren wil of juist subtielere diamanten sieraden die minder opvallen, maar je outfit wel afmaken: het maakt niet uit. Let er wel op dat je lichaam goed tegen de materialen kan. Je zal niet de eerste zijn met een allergie. Net zoals dat je geen slechte kwaliteit materiaal piercings gebruikt, doe dat ook aan oorbellen niet. Ja, het is aantrekkelijk om oorbellen van een euro in je oren te doen, maar of het slim is? Kies je oorbellen zorgvuldig en mocht iemand je dit cadeau willen doen, vertel er dan altijd bij welk materiaal je wel of niet zou willen.

Laat je piercen of schieten?

Dan is er nog een belangrijk punt. Laat je de gaatjes in je oren schieten met een geweer of laat je het piercen met een holle naald? Hoe je het ook wendt of keert: je maakt een gaatje in je oor. Als je dit doet door middel van een gaatje schieten, wordt de oorbel er letterlijk doorheen geschoten. Met piercen wordt er een holle naald door je huid gedaan. Het kan zijn dat je, als je je gaatjes laat schieten, je sneller kans hebt op ontstekingen en littekenweefsel rondom je oorbellen. Daarom is het echt heel belangrijk dat je je nieuwe gaatjes goed behandelt: niet mee spelen en al helemaal niet aanzitten met je handen. De bacteriën op je handen kunnen ervoor zorgen dat je ontstekingen krijgt. Maak je handen dus altijd schoon voor je aan je nieuwe oorbellen zit!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *