Tips voor een betaalbare eerste verjaardag van je kind

Of jouw kind dit jaar nu drie wordt en zijn of haar eerste verjaardag viert omdat corona jarenlang roet in het eten gooide, of omdat je kindje één wordt: net als elke moeder vraag jij je vast dagelijks af hoe de tijd zo snel kan gaan. En hoe je die leuke eerste verjaardag nu kan vieren!

Als je niet oplet, kan de verjaardag van je kindje ontzettend veel geld kosten. Je wil het allerbeste en leukste voor je kind, maar je wil nou ook weer niet diegene zijn van wie de buren denken: “Daar is vast een tweede hypotheek op afgesloten.” En waarom zou je honderden euro’s uitgeven aan een verjaardag die je kindje zich niet eens zal herinneren? Toch wil je er natuurlijk een mooie dag van maken. Je viert niet alleen de eerste verjaardag van je kindje, maar ook je eerste jaar als mama en papa. Dat je je kind een jaar lang in leven hebt weten te houden, is op zich al reden voor een feestje!

Een betaalbare eerste verjaardag voor je kindje

De belangrijkste vraag is: voor wie vier je het feest? Een kind van één jaar zal niet onthouden dat hij of zij jarig is. Toch zullen ze het gevoel van vreugde en liefde wél herkennen. Let er dus op dat je kinderverjaardag niet te prijzig wordt! Tenzij je daar zelf voor wil gaan, natuurlijk.

Doe-het-zelf verjaardag!

Wanneer je voor een thema wilt gaan en je kiest iets als ‘Disneyprinsessen’ of ‘eenhoorns’, dan kan het feestje nogal in de papieren gaan lopen. Kies in plaats daarvan een kleurenthema. Je kunt het dan precies de sfeer geven die je wilt en makkelijk zelf decoraties knutselen.

Kinderen spelen toch met alles. Je kan ze dure speelgoed geven, maar mijn baby vond het inpakpapier van zijn cadeau vooral machtig interessant. Om kinderen te vermaken op verjaardagen én om het leuk te houden voor jezelf, kun je dus het beste zelf aan de slag gaan. Houd je van bijvoorbeeld haken? Kies er dan voor om garen van Phildar te kopen en zelf leuke cadeautjes te haken.

Maak een gastenlijst en houd het exclusief

Wanneer je mensen uitnodigt voor de eerste verjaardag van je kindje, vermijd dan open uitnodigingen en zorg dat alleen de mensen erbij zijn die je er echt bij wilt hebben. Het beheren van een gastenlijst maakt het ook makkelijk om voedselallergieën bij te houden en om de kosten een beetje leuk te houden.

Bepaal een budget en een tijdlijn

Stel één algemeen budget op en verdeel dit in schattingen voor alles wat je nodig hebt, inclusief uitnodigingen, eten, drinken, decoraties en kleding. Daarnaast is het handig om een tijdlijn te maken voor wanneer bepaalde dingen moeten worden opgehaald. Bewaar daar ook eventuele kortingscodes bij.

Wie maakt de verjaardagstaart?

Toen mijn zoon één jaar werd, moest er een Mickey Mouse taart komen. Het moest bijzonder zijn, maar een professioneel gebakken en gedecoreerde taart koop je niet voor een tientje. Denk hier dus goed over na! Wellicht wil je alsnog zelf aan de slag en maak je de taart ook zelf, of wil je hier wel all out voor gaan. Houd er rekening mee dat de taart voor je het weet, er niet heel mooi meer uitziet. Vooral leuk voor jezelf – en de foto’s.

Begin op tijd

Als je al ver van te voren weet wat je thema voor het feestje gaat worden, kun je al een paar maanden van te voren aanbiedingen in de gaten houden voor je decoraties. Er is altijd wel ergens iets afgeprijsd en daar kun je dan mooi gebruik van maken. Daarnaast heb je dan ook genoeg tijd om je creaties zelf te maken, want als jij 18 auto’s wil haken voor jouw zoon die dol is op alles wat rijdt, dan kun je niet een week van tevoren beginnen. Tenzij je niets te doen hebt, natuurlijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *