Alle voordelen van PVC vloeren op een rij

Enkele jaren geleden leken er niet veel opties te zijn voor vloeren. Je koos voor laminaat, zeil, tegels of als je veel geld had, hout. Zo had ik in zo’n beetje elk huis waar ik heb gewoond, laminaat – ik ben in totaal 11 keer verhuisd, dit zegt genoeg ;). In ons huidige huis, een huis dat stamt uit 1921, hebben we een mix van laminaat, hout en tegels: een overblijfsel van de vorige bewoners waar ik tot op de dag van vandaag alles behalve blij mee ben. Nu we gaan verbouwen, is er één ding wat écht heel helder is geworden: wat we ook doen, er komen o-ver-al pvc vloeren.

Als je met een stel lomperiken in huis woont, wil je geen laminaat vloer

In onze vorige woning hadden we net een maand laminaat toen Jop een zware pan in de keuken liet vallen. Deuk in de vloer. Ik deed er laconiek over, maar ondertussen huilde mijn inner interieurliefhebber, want dat laminaat was met bloed, zweet en tranen gelegd. Letterlijk. We woonden in een nieuwbouwhuis en naast die deuk in de vloer, begon het huis te zetten. Met andere woorden: op sommige plekken kwam het laminaat bol te staan en op andere plekken kwam het zover van de muur af, dat ik onderhand een extra kamer kon decoreren op dat stukje kale beton wat tevoorschijn kwam. We zwoeren elkaar toen: nooit meer laminaat.

Nieuw huis: een droomvloer van hout, of toch niet?

Toen we verhuisden in 2016 was ik verliefd. In ons nieuwe oude huis hadden we namelijk een houten vloer. Hoe ouderwets en romantisch en auw, is dat verdomme een SPLINTER in mijn voet?! Ja dus. We lieten iemand komen voor de vloer – kostte een godsvermogen, die ons doodleuk vertelde dat de vloer ooit de verkeerde kant op was gezaagd (hoe dan?!) waardoor hij nooit alle splinters eruit zou krijgen. Gevolg: een kruipende baby waar ik in paniek achteraan schoof, zodat hij maar geen splinters in zijn hand zou krijgen. Topsucces. Om nog maar te zwijgen over het onderhoud van die vloer: schuren, oliën en dagen niet op de vloer lopen.

PVC vloeren: onderhoudsvrij, kindvriendelijk én mooi

Goed, ik ga eerlijk zijn. De afgelopen jaren probeerde Jop mij al vaker om te praten naar PVC vloeren. Tot dan dacht ik altijd dat het ontiegelijk duur was, er enorm plastic uitzag en net als laminaat, vast snel deukte. Twee weken geleden kregen wij de aannemer op bezoek: we willen namelijk net als half Nederland tijdens de coronacrisis verbouwen. Inclusief nieuwe vloer graag. Ook zij kwamen al gauw met de oplossing: pak PVC. Uiteraard vroeg ik door. Ik ben eigenwijs en jarenlang wilde ik geen PVC. Nu probeerden drie mannen mij om te praten én liep er een kleuter aan mijn mouw te trekken dat hij ook wel een nieuwe vloer wilde. Komen ze: alle voordelen van pvc vloeren op een rij:

PVC vloeren gaan lang mee

PVC vloeren zijn ontzettend sterk. Ze zijn hierdoor wel duurder dan laminaat of bijvoorbeeld vinyl (zeil), maar je merkt dit ook op de lange termijn. Er zit een goede beschermlaag op, waardoor slijtage niet zo snel ontstaat. Helemaal niet als je, zoals wij, een kleuter, drie katten, een puppy en een man hebt die soms best lomp kan zijn. Dan zwijgen we nog maar even over mijn kwaliteiten.

PVC vloeren beschadigen niet snel

We noemden het net al even: omdat PVC vloeren lang meegaan en er niet snel slijtage ontstaat, beschadigen de vloeren ook niet snel. Enorm handig met jonge kinderen. Of de hele kinderboerderij die wij dus thuis hebben, aldus de echtgenoot.

PVC vloeren zijn zeer geschikt voor vloerverwarming

“Ik wil vloerverwarming”. Jop was zo enorm stellig dat ik nog net geen zenuwtrek kreeg in mijn gezicht ervan. Dikke onzin, want ik zag het al voor me: de heel vloer moest eruitgesloopt + de betonlaag en we moesten dan ook meteen de kruipruimte isoleren, want vloerverwarming in een huis van meer dan 100 jaar oud? Doe. Nor. Maal. Kan prima, blijkbaar. Wist ik veel. Je hebt infrarood matten voor vloerverwarming en daarnaast is PVC uitermate geschikt voor vloerverwarming. Vent blij. En ik stiekem ook, want ik heb altijd koude voeten.

Je hebt geen plinten nodig voor PVC vloeren

Raise your hand als je er net als de rest van Nederland jaren over doet om die laatste plinten te leggen! Plinten, vreselijke dingen. Toen we dit huis kochten, moesten er nog plinten gelegd worden op een vloer die al een tijd lag. Omdat PVC vloeren worden verlijmd met de ondergrond, heb je geen plakplinten nodig langs de randen. Win win, want op de één of andere manier laten die hoekjes altijd los.

Wat voor een stijl vloer je ook wil: het kan met PVC

Wil je een tegellook, een houten uitstraling, iets moderners of wat dan ook? Het bestaat met PVC. Zo hebben wij straks zelfs op het toilet hout. Of nou ja, een houtlook: want het voordeel van PVC is dat je het door kan leggen door het hele huis, zonder dat je na moet denken of er wel al te veel water op je vloer terecht kan komen. Een houten vloer leg je niet zo gauw op je toilet, helemaal niet als je een kind hebt dat net zindelijk leert worden. Maar PVC? Dat is prima!

Je kan zelfs kiezen voor het populaire visgraatmotief met PVC

Toch een beschadiging? PVC is snel te vervangen

Mocht je net als wij nageslacht hebben dat dagelijks na moet doen wat reuzen, monsters en wilde beesten doen en er toch op de één of andere manier een beschadiging ontstaat: weet dan dat PVC zeer eenvoudig te vervangen is. Je hoeft niet je hele vloer te vervangen, maar kan eenvoudig een strook vervangen!

Het onderhoud van een PVC vloer is enorm eenvoudig

En dan, voor al die luie of drukke mensen onder ons: één van de grootste voordelen van PVC vloeren is toch wel het eenvoudige onderhoud. Niet boenen op je knieën a la Assepoester, niets met olie of wax: gewoon zuigen en dweilen. En als je net zoals wij bent, dan is een robotstofzuiger en robotdweil de ideale uitkomst.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *