Heb jij al een trampoline? De 5 beste redenen om er nu een te halen!

Al sinds ik klein ben, wil ik graag een trampoline in de tuin. Als kind zijnde vond ik het heerlijk om urenlang op een trampoline te springen – en laten we eerlijk zijn, nu nog steeds. Met de komst van trampolineparken lijkt het nut van een eigen trampoline steeds verder weg, maar niets is minder waar. Door Corona zijn de trampolineparken al even gesloten en zijn we toch weer toegewezen op onze eigen tuin. En eerlijk is eerlijk, als die trampoline daar staat is springen erop gratis, terwijl je in een trampolinepark toch dik moet betalen.

Een extra bijkomstigheid is dat we het stiekem wel goed kunnen gebruiken, want met een trampoline kun je best snel van die coronakilo’s af komen! Dus, heb jij die trampoline al klaarstaan in je achtertuin? Wij geven je vijf redenen waarom je dit zo snel mogelijk moet doen!

Een trampoline zorgt voor je dagelijkse cardio workout

Trampolines zijn echt niet alleen voor kinderen. Probeer jij als volwassene maar eens vijf minuten achter elkaar (ongetraind) te gaan springen. Geloof me, je bent kapot. Een mooie uitdaging dus, want naast dat het leuk is heb jij zo gelijk je dagelijkse cardio workout te pakken! Daarnaast train je niet alleen je uithoudingsvermogen, ook je beenspieren, bilspieren en buikspieren worden aan het werk gezet. Een beachbody krijgen was nog nooit zo makkelijk!

Trampolinespringen zorgt voor een gezonder lichaam en geest

Naast dat je aan je uithoudingsvermogen en je spieren werkt, zorgt trampolinespringen ook voor een gezonder lichaam. Het bevordert namelijk de werking van de nieren, waardoor afvalstoffen sneller uit je lichaam verdwijnen! Daarnaast helpt het ook tegen depressies, verlaagt het je cholesterol, stimuleert het je stofwisseling en spijsvertering en verbetert het je coördinatie en reactievermogen. Kortom, het zorgt voor een gezonder lichaam en een gezonde geest

Een trampoline neemt weinig ruimte in beslag

Het grootste argument waarom mijn man geen trampoline in de tuin wil: het neemt zoveel ruimte in beslag. Onzin! Heb je geen of weinig ruimte in de tuin? Als je een inklapbare trampoline koopt, kun je deze na gebruik zo weer aan de kant zetten. Of zet de trampoline op z’n kant tegen de schutting aan, zodat hij bijna geen ruimte in beslag neemt. Zo kun je je tuin ook gebruiken om lekker in te BBQ’en of een tent in op te zetten, zonder dat je direct last hebt van een grote trampoline die in de weg staat.

En heb je geen tuin? Geen probleem! Inklapbare trampolines berg je gemakkelijk op in je berging. Wil je er op springen, zet je ‘m gewoon voor op straat neer. Of in het park. Of bij de buren. Of op het balkon (wel goed oppassen dat je er niet vanaf springt. En dat je je hoofd niet stoot tegen het balkon boven je).

Een ingegraven trampoline in je tuin is gewoon supergaaf

Wanneer je kiest om de niet-inklapbare-variant te kopen, is de kans groot dat de trampoline een vast onderdeel van je tuin wordt. Ook geen ramp, des te sneller sta jij (of je kinderen) er weer op! Geen zin om de hele dag tegen een hoge trampoline aan te kijken? Je kunt ook kiezen voor een volledig ingegraven en geïntegreerde trampoline.

Er zijn natuurlijk nog wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Je kunt de trampoline niet meer verplaatsen nadat hij ingegraven is, dus zorg dat je een plek uitkiest waar je voldoende ruimte hebt. Houd rekening met ongeveer 1,5 meter vrije ruimte rondom de trampoline. En let ook op dat je hem niet recht onder een boom zet, anders spring je zo tegen de takken aan.

Daarnaast moet je rekening houden met twee verschillende soorten ingraaftrampolines: de trampolines die een stukje boven de grond uitsteken en de trampolines die volledig gelijk zijn met de grond (de zogenaamde ‘flatground’ trampolines). Dit heeft alles te maken met de lucht onder de trampoline: wanneer jij op een trampoline springt, veert het doek in. Die gaat een ruimte in die gevuld is met lucht. Om ruimte te maken, moet de lucht kunnen ontsnappen. Is de trampoline volledig ingegraven, kan de lucht nergens heen. Gevolg: je kunt niet optimaal gebruikmaken van je trampoline, omdat de vering tegengehouden wordt door de lucht.

De speciale flat to the ground trampolines hebben speciale luchtdoorlatende randen, zodat de lucht daardoor kan ontsnappen. De normale grondtrampolines hebben dit niet, en steken zo’n 20 centimeter boven de grond uit.

Trampoline: je kinderen spelen elke dag buiten

Je kinderen spelen elke dag buiten

Heb je ook de grootste moeite om je kinderen naar buiten te krijgen? Zitten ze het liefst de hele dag binnen achter de tv of iPad spelletjes te spelen? Met een trampoline in je tuin krijg je ze zo naar buiten! Het nadeel (wellicht) is dat je wat vaker vriendjes en vriendinnetjes over de vloer zult hebben, maar hey, als ze buiten zijn heb je daar toch ook geen last van.

Houd er wel rekening mee dat als er meerdere kinderen op een trampoline gaan springen, je niet wegkomt met een kleine trampoline. Om veilig te kunnen springen hebben kinderen de ruimte nodig. Met meerdere kinderen heb je minimaal een doorsnee van drie meter nodig. Om ruimte te besparen, maar toch te voldoen aan die drie meter doorsnee, kun je kiezen voor een rechthoekige trampoline in plaats van een ronde.

En, heb jij je trampoline al uitgezocht?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *