6 dingen die iedere fietser moet weten

Fietsen is niet alleen gezond, het is ook een ontzettend leuke bezigheid. Belangrijk is wel dat je weet dat je kwetsbaar bent in het verkeer. Niet alleen dat, er zijn ook andere dingen die belangrijk zijn! Ja, je moet ook een goede fiets hebben, maar wat dacht je van de volgende 6 dingen die iedere fietser moet weten of moet meenemen?

Controleer je lampen voor je vertrekt

For the love of je eigen leven, alsjeblieft, controleer elke keer dat je vertrekt, de lampen van je fiets. Wij wonen best afgelegen en de keren dat ik iemand zie zonder lampen, is echt om van te huilen. Het is levensgevaarlijk. Niet alleen voor de automobilisten of andere fietsers die je mogelijk niet zien, maar als jij op een afgelegen landweg rijdt ’s nachts zonder licht, kan het zijn dat er een dier oversteekt. Jij ziet dat dier niet, dat dier ziet jou niet. Als het een mier is, kan ik me voorstellen dat je denkt: ‘boeie’, maar wat als het een egel is? Of een everzwijn of nou ja… controleer gewoon die lampen en heb een reservelamp bij je!

Zo neem je je fiets mee op vakantie

Toen ik vroeger op vakantie ging met mijn ouders, namen we vaak de fiets mee achterop de auto. Heel fijn: zo konden we toch de buurt verkennen, helemaal omdat ik toen nog geen rijbewijs had. Met een fietsendrager voor elektrische fietsen gaat je fiets veilig mee, waar je ook naar toe gaat!

Je telefoon in je hand houden is strafbaar

Ik zie het nog ontzettend vaak, scholieren die met hun telefoon in hun hand aan het fietsen zijn. Ik snap het, je wil bellen, je wil dingen zien, je wil muziek luisteren. Maar alsjeblieft, koop een houder voor je telefoon. Misschien net zo stoer als regenkleding, maar ja, niemand heeft er wat aan als jij met een boete thuiskomt. Of in een kist. Just saying.

Neem gereedschap mee om kleine problemen te verhelpen

Als je een langere rit maakt, is het handig om dingen bij je te hebben om problemen te verhelpen. Denk aan een fietspomp, een bandenplaksetje en een extra lampje. Wel zo veilig. Enne, leer dan wel eerst banden plakken. Of neem iemand mee die banden kan plakken. Ik kan dat bijvoorbeeld niet. Woeps! Er zijn ontzettend veel setjes die niet al te groot zijn, die je dus eenvoudig kan meenemen!

Investeer in een goed slot

Ik ben de tel kwijt hoeveel fietsen er van mij gejat zijn. Om te janken is het. Van mijn laatste fiets was er alleen nog een stukje doorgeknipt slot over. Auwa. Niets aan te doen natuurlijk, maar leuk is het niet. Investeer dus in goede sloten zodat je fiets niet al te snel gejat wordt.

Draag een fietshelm

Weer zo eentje die niet stoer is, maar wist je dat er elk jaar meer mensen overlijden door ongelukken op hun fiets? Dit is mede door elektrische fietsen. Elektrische fietsen gaan nu eenmaal harder dan een reguliere fiets met grotere kans op heftigere ongelukken dan met normale fietsen. Draag dus een fietshelm. Zo gaat onze kleuter regelmatig bij opa en oma achterop de elektrische fiets, maar wel mét helm. Is toch een stukje geruststellender als ik hem fanatiek tegen opa hoor roepen dat opa nog even wat sneller de bult af moet!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *