5 manieren om de juiste glazen veranda te kiezen voor je huis

Een paar jaar geleden kochten we ons eerste huis. Het huis is meer dan 100 jaar oud en heeft moderne toevoegingen. De buitenkant van het huis ademt nog steeds de stijl van begin 20e eeuw. De afgelopen jaren hebben we onze keuken verbouwd en heeft de tuin al verschillende keren een upgrade gehad. Zo hebben we nieuwe tegels neergelegd in een stijl die past bij het huis en hebben we een houten pergola gebouwd die aan het huis vast zit. De pergola heeft houten balken: het is dus niet overdekt. De bedoeling was dat binnen een jaar de druivenplanten die we hebben, een natuurlijk dak zouden vormen en zo een fijne plek zouden creëren. Echter, onze labrador lijkt het haar levensdoel te hebben gemaakt om alles wat in de buurt van de veranda groet, klein te houden. Niets overleeft het. Dus daar zit ik dan, binnen. Starend naar een overkapping die geen overkapping is, dromend van een plek waar we met het gezin kunnen zitten en me realiserend dat mijn gevoel voor drama weer echt on point is.

Deze DIY houten overkapping is eh, hopeloos

Onze houten overkapping heeft dus geen dak en het staat schots en scheef. Ik heb altijd maar gedaan alsof mijn ogen het gewoon verkeerd zagen, omdat het DIY-project van mijn man en een vriend behoorlijk wat voeten in de aarde had. Ik ben mega trots op zijn constructie, maar ja, hij is ook scheef. Ik stelde voor dat we er glas overheen leggen om hem te overdekken, maar schuifdeuren maken in een scheve constructie? Dat is blijkbaar nogal ingewikkeld. De kans dat we duurder uitzijn dan gewoon opnieuw te beginnen, maar dan gewoon goed: met een veranda van glas dus. Want wat we nu hebben is blijkbaar hopeloos.

Wat is het doel van de veranda?

Naast dat het doel van je veranda is, om een stukje overdekte ruimte te hebben, is het handig te weten waarom je graag een extra stukje overdekt wil in je tuin. Is je huidige huis te klein? Of wil je net zoals wij een extra ruimte waar je zowel buiten als binnen kan zitten, met het gevoel alsof je buiten zit? In de winter willen wij het liefst ook gebruikmaken van de veranda. Denk aan bijvoorbeeld een toffe eettafel met daar ruimte om te knutselen, te spelen en te tuinieren. Het hoeft daar dus niet even warm te zijn als in de rest van het huis: isolatie is minder belangrijk. Maar ik wil wel enigszins warm kunnen zitten, dus de zijkanten moeten afgesloten kunnen worden. Conclusie: ik heb nogal een eisenpakket! Mijn ouders hebben een veranda met alleen een overkapping aan de bovenkant. Mijn schoonouders hebben er één die helemaal dicht is, maar waar ze in de winter niet echt zitten. Ze klussen er meer of het is een plek om even buiten te spelen voor de kleinkinderen.

Bedenk dus goed voor jezelf wat het doel is van jouw veranda voordat je gaat shoppen.

Kijk naar de stijl van je huis als je kijkt voor een veranda van glas

Als jij in een modern huis woont, heeft het weinig zin om een heel ouderwetse veranda neer te zetten als dit niet past bij je huis. Hetzelfde geldt ook andersom: ik wil niet zomaar elke veranda neerzetten in onze achtertuin. Het moet echt bij de ouderwetse stijl van het huis passen. Daarnaast wil ik toch dat de druiven uiteindelijk wél gaan groeien, dat betekent dat er ook mogelijkheden moeten zijn om deze te leiden in de veranda. En dan op een manier dat mijn labrador er nu wél van afblijft!

Hoe makkelijk is het schoon te maken?

Wellicht denk je hier nu niet zo aan, maar iemand moet die veranda straks schoonhouden. Ramen lappen gaat nog wel, maar als je een glazen dak hebt, wordt het schoonmaken van de ramen wellicht al een stuk lastiger. Hoe kun je dit makkelijk schoonhouden? Of wil je wellicht toch geen glazen dak, maar alleen glazen zijkanten? Vraag tips bij de verkoper over hoe je dit het beste kunt doen. Echt, je krijgt spijt als je straks iets hebt wat na een tel al vies is en jij op een wiebelende ladder staat met een doekje. Daar wordt niemand blij van en jij nog wel het allerminst.

Is je veranda bestemd voor heftig weer?

Het weer in Nederland wordt steeds heftiger. Dat betekent dat we ook rekening moeten houden met de kwaliteit van alles wat we buiten neerzetten. Kan het glas tegen heftige hagelbuien, sneeuwbuien of regenbuien of beschadigt het dan? Moet je het dan afdekken? En hoe zit het met de zijkanten? Als je een houten veranda hebt met glas, hoe werkt dit dan enzovoorts: stel vragen! Je wil niet na een jaar al zitten met een beschadigde veranda die je weer moet vervangen voor een paar duizend euro. Informeer hiernaar.

Plaats je hem zelf of laat je het doen?

Dan de allerlaatste: ik wil dat mijn veranda voor mij geplaatst wordt. Het levert stress op als ik dat doe of als mijn man ermee bezig gaat. Helemaal gezien de huidige schots en scheef staat. Het laten doen zorgt er ook voor dat je verzekerd bent van kwaliteit. Wel zo fijn! Hoef je je daarna alleen nog maar zorgen te maken over het inrichten ervan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *