3 tips voor houtbewerking beginners

Heb je een schuur in je achtertuin en staat deze vol met houtbewerkingsgereedschap? Wil je iets nuttigs voor thuis bouwen, maar weet je niet waar te beginnen? Been there, done that! En uiteindelijk begin je maar aan een nieuw borduurproject, terwijl jij en ik allebei weten dat je het nooit zult afmaken.

Ik hou van winkelen, maar ga liever geen bouwwinkel binnen. Bouwwinkels zijn voor mij altijd een zintuiglijke overbelasting. Er zijn zoveel hulpmiddelen en benodigdheden en instructies en advies. Het is alsof je dronken wordt tijdens een wijnproeverij. Tegen de tijd dat je bij het eerste gangpad komt, weet je niet meer waarvoor je kwam of waar je kind ook vandoor is gegaan. Bouwwinkels zijn prima geschikt voor de doe-het-zelver die weet wat ze zoeken of voor de bouwvakker, maar ik vind het winkelen voor gereedschap erg verwarrend. Erger nog, ik vind verf kiezen al overweldigend. Mijn houtproject komt dus nooit van de grond. Op deze manier wordt het met jou ook nooit wat! Als we nu niets doen, wordt het nooit beter dan die vier kistjes die je op elkaar timmerde. Je kan wel tegen je kleuter zeggen dat het een winkeltje is, maar die trapt daar toch niet in.

Dus hierbij 3 tips om je op weg te helpen met houtbewerken!

Veiligheid staat voorop

Steek je hand op als je ooit op je duim hebt gemept met een hamer, in je vinger hebt gezaagd of op de één of andere manier om onverklaarbare wijze bent gaan bloeden door een kluspro- wacht, EERST alle gevaarlijke dingen neerleggen, dank u. Draag een veiligheidsbril en handschoenen. Ja, ook voor dat kleine klusje. We weten allebei dat als iemand vandaag gewond raakt door een klusproject, jij het bent.

Veiligheid staat ook voorop bij het aanschaffen van nieuw gereedschap. Ik leg je zo uit waarom een afkortzaag eigenlijk onmisbaar is in je huishouden én waarom dit veilig is, maar eerst even door naar het volgende punt.

Elk gereedschap is ontworpen voor een specifieke taak

Elk gereedschap is ontworpen voor een specifieke taak. Een handzaag bespaart je ruimte, maar het is problematisch als je veel moet zagen of iets wat zeer precies is. Dus een elektrische zaag dan, dat is op zich een goede start als je planken moet zagen! Het beste van elektrisch gereedschap is dat het . Ze kunnen het werk van een handzaag veel sneller doen. Maar onthoud, veiligheid voorop! Enne, oefening baart kunst. De eerste keer lukt het misschien voor geen meter. Of wel en dan gaat het de tweede keer mis. Blijf proberen. Het laatste wat je wilt, is je motivatie verliezen nadat je enig succes hebt behaald. Soms zijn er een paar slagen nodig om de bal aan het rollen te krijgen. Als je iets buiten je comfortzone ontwerpt, geef dan niet op! Eén vogel in de hand is beter dan 10 in de lucht, of zoiets.

Afkortzagen zijn fantastisch

Dan! De afkortzaag! Als je overweegt een houtbewerkingsproject te starten, koop dan een afkortzaag. Dit bespaart je tijd en blessures. Om nog maar te zwijgen van de kosten van pleisters en gaasjes op de lange termijn! Een afkortzaag wordt gebruikt voor het zagen van grote stukken materiaal zoals houten balken. Het meest voorkomende type is de tafelzaag die op een standaard is gemonteerd en een verstelbare aanslag heeft voor het nauwkeurig zagen. Afkortzagen kunnen ook hoeken zoals verstek zagen.

Let wel op: je moet echt veiligheidsmaatregelen nemen voor elk type (elektrisch) gereedschap dat je gebruikt. Het belangrijkste om te onthouden is om altijd een veiligheidsbril en handschoenen te dragen tijdens het werken met hout! Als je verstek zaag of lange planken wilt zagen, gebruik dan één hand als ondersteuning op het hout voor nauwkeurigheid. Gebruik je vrije hand nooit in de buurt van de zaag! Oefen vooral eerst als je net begint en kijk eventueel of er iemand in je omgeving is die je ermee kan helpen. Zo wordt houtbewerken echt het leukst.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *