Waarom je nooit te oud bent om een opleiding te starten

Kan ik nog starten met een opleiding op latere leeftijd? In een eerdere blog hebben we dit al eens eerder aangehaald. Je zit met 30, 40 of zelfs 50+ jarige leeftijd nog niet in het bejaardenhuis. Je kan nog best met een studie beginnen als je dit graag wil. Dit is helemaal niet raar, het is geweldig juist. Mensen zeggen zo vaak “Wat had ik dat graag willen doen,” met er achteraan “toen ik nog jonger was”. Maar waarom zou je nooit iets doen, wat je al jaren graag wil doen. Waarom is je leeftijd hier een belangrijke factor in?

Is jouw latere leeftijd eigenlijk niet de perfecte tijd om een studie te starten?

Natuurlijk was het vroeger niet heel gebruikelijk om op latere leeftijd nog aan een studie te beginnen. Maar tijden veranderen. Mensen kijken tegenwoordig niet vreemd meer op als jij vertelt dat je nog denkt aan het starten van een nieuwe opleiding. Misschien heb je nooit een hogere opleiding gevolgd, heb je door omstandigheden nooit de kans gehad om de opleiding te volgen die je graag had willen doen – of is nu de perfecte tijd om je te laten omscholen. Juist nu je wat ouder bent, heb jij een hele duidelijke kijk op wat je wil, wat je kan, en wat je te bieden hebt. Dit is niet iets wat de veel jongere studenten kunnen zeggen.

Toch is het heel bijzonder om deze leeftijden te vergelijken. Want is het beginnen van een studie als een puber wel echt de juiste leeftijd om dit te doen? Je maakt grote beslissingen die een impact hebben op je verdere leven, terwijl je eigenlijk nog niet precies weet wat je leuk vindt, wat je wil doen met de rest van jouw leven – en soms weet je als puber zijnde nog niet eens hoe je een ei moet koken. 

Vind jouw inspiratie en motivatie

Tegenwoordig wordt leren en blijven doorstuderen juist erg aangemoedigd. Er zijn verschillende manieren waarop dit juist gestimuleerd moet worden vanuit de overheid. Zo is er een regeling opgesteld waarmee iedereen van 30 tot 55 jaar zich kan blijven ontwikkelen. Dit noemt men het ‘Leven Lang Leren Krediet”, wat aan te vragen is bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Toch zijn sommige mensen hier nog een beetje huiverig over. “Maar dan moet ik tussen al die jonge studenten zitten, ik ben al oud, wat moeten ze wel niet van mij denken?” Je kunt zoveel van elkaar leren, juist door het grote leeftijdsverschil. Jij hebt al veel van de wereld gezien, en al veel meegemaakt. De jongere studenten hebben een compleet andere visie en kijk op de wereld. Hierdoor kunnen bijzondere innovaties ontstaan, als je het maar een kans geeft. Probeer de negatieve argumenten eens om te denken, kun je er ook een positieve draai aan geven?

Ook het “maar ik weet helemaal niet meer hoe ik moet leren” hoor ik vaak. Het zal uiteraard weer een beetje inkomen zijn, dat is het voor iedereen, maar leren verleer je niet. Als je iets doet wat je leuk vind, waar je interesse in hebt en waar je plezier uit haalt – dan zal het niet eens voelen als echt leren. 

Misschien vraag je je af waar je de tijd vandaan gaat halen om alles te combineren. De zorg voor je gezin, samen met een studie? Studie combineren met een bijbaan, omdat je eigenlijk je inkomen niet kan missen? Het is goed dat je je bezighoudt met deze dingen. Het is normaal om twijfels te hebben, het is tenslotte ook een grote stap. Maar laat je angst je er niet van weerhouden om iets te doen wat je graag wil doen. Dat zou zonde zijn, en je blijft het je de rest van je leven afvragen. Er is altijd wel een oplossing te vinden, en er is altijd wel iemand die je hierin wil steunen. En geloof me, ondanks dat jij jezelf misschien al ‘oud’ voelt, heb jij nog een heel leven voor je. Dat is een lange tijd om rond te lopen met spijt.

Waar kan ik op mijn leeftijd nog terecht voor een studie?

Laten we dit vooropstellen: je bent nooit te oud om te starten aan een opleiding. Maar het kan voor jou misschien lastiger zijn om te beginnen, dan het is voor een thuiswonende twintiger. Toch is het niet onmogelijk. Verdiep je eens in de opties die je hebt. Kan je echt niet zonder je huidige inkomen, maar wil je wel graag een studie volgen? Kijk eens voor een thuisstudie, bijvoorbeeld bij de LOI en NTI. Je leert hierbij voornamelijk thuis, zowel op papier als online. Je hebt enkele praktijkdagen op locatie, maar doet het verder voornamelijk zelf. Dit kan een ideale oplossing zijn. 

Je kunt er ook voor kiezen om een deeltijdopleiding te beginnen. Dit is een andere vorm van het bekende ‘werk en leer’. Je gaat één dag in de week naar school en hebt daarna enkele uren zelfstudie per week. Je kunt vaak zelf beslissen hoe je dit qua tijd gaat indelen, daarom is er veel mogelijk rondom je gezin en werk/inkomen. 

Ook een duale opleiding kan een uitkomst bieden. Ben je niet gebonden aan je huidige baan maar heb je wel inkomsten nodig? Een duale opleiding is een leerwerktraject. Je studeert, maar past dit gelijk in de praktijk toe bij een ‘nieuwe’ baan in de richting van jouw studie. Je moet er wel rekening mee houden dat je inkomsten vanuit een duale opleiding niet heel erg hoog zullen liggen, maar misschien heb je niet zoveel nodig om je droom te kunnen volgen. 

Het is op latere leeftijd ook nog gewoon mogelijk om een voltijdopleiding te volgen. Dit wil zeggen dat je vier jaar full time gaat studeren. Dit is minder vaak een optie, maar het is wel een mogelijkheid die je mogelijk mee wil nemen in jouw overweging. Dit kan bijvoorbeeld als je niet gebonden bent aan een vast inkomen, of niet meer de zorg van jonge kinderen (deels) op je moet nemen. 

Ouder dan 50 en klaar voor een nieuwe start?

Ik zei het net al, “je bent nooit te oud om te starten aan een opleiding”. Dat blijkt maar weer door het ontstaan van de HOVO, het Hoger Onderwijs voor Ouderen. Het HOVO (in Nijmegen) is een onderdeel van de Radboud Universiteit. Zij verzorgen onderwijs voor mensen vanaf 50 jaar. Qua niveau is dit vergelijkbaar met het Propedeusejaar aan het HBO. Je hebt hier geen studieverplichting en geen tentamens. Dit onderwijs biedt jouw een kans om meer (of compleet nieuwe) kennis of vaardigheden op te doen. 

En denk je nog steeds dat je te oud bent om te studeren, bedenk je dan dat er in Kenia een 88-jarige man besloot dat hij nooit te oud was om te leren en naar de basisschool ging.

One thought on “Waarom je nooit te oud bent om een opleiding te starten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *