Pomodorotechniek voor meer productiviteit en focus

Dat ik enorm snel afgeleid ben, is voor – hee een vogel – de meeste mensen geen verrassing. Ik kan middenin een gesprek of tijdens het schrijven van een post, opeens iets totaal anders gaan doen. Zo was ik tijdens een terugblik op een Instagram challenge op zoek naar deelnemers van deze challenge. Belandde ik zomaar in een chatgesprek met iemand op Instagram, waarna ik Instagram afsloot om er toen weer achter te komen waarom ik de boel open had. Focus is van nature niet mijn ding, gewoon echt niet. Enkele jaren geleden leerde ik gelukkig de pomodorotechniek kennen. En ondertussen ben ik een groot fan! Wat het is en ook vooral hoe je het toepast, leg ik je allemaal uit.

Pomodoro

Pomodoro betekent letterlijk ‘tomaat’ in het Italiaans en dat is dan ook de reactie die ik het vaakst krijg als ik mensen uitleg dat ik fan ben van deze techniek. Pomodoro is bedacht door Francesco Cirillo, een Italiaanse man die een manier vond om productiever en vooral gefocust met zijn werk bezig te zijn. Hij gebruikte hiervoor zijn eierwekker, die toevallig de vorm had van een tomaat en de pomodorotechniek was geboren!

Principes van de pomodorotechniek

De pomodorotechniek gebruik je om gefocust taken af te ronden. Eén pomodoro is 25 minuten. Daarna neem je 5 minuten pauze om vervolgens weer 25 minuten aan de slag te gaan. Na vier keer 25 minuten neem je een langere pauze van 15 minuten. In die 5 minuten pauze moet je ook echt even iets anders gaan doen. Even bewegen, iets eten of iets te drinken pakken. Die andere 25 minuten werk je gefocust aan één taak die je vooraf specificeert. Zo weet ik ondertussen dat als ik een plan heb voor een blogpost, ik dit in 25 minuten kan schrijven, mits ik gefocust ben. Ik kan ook gerust vier uur doen over een blogpost. Vooral als ik Whatsapp open heb, gewillige gesprekspartners om me heen heb of een peuter die ook wil typen.

Werk aan één taak

Het is de bedoeling dat je aan één taak per pomodoro werkt. Dit houdt in dat je van tevoren beslist wat je taak gaat zijn voor de aankomende 25 minuten. Is dat een blogpost over de rare uitspraken van je peuter? Dan focus je je daarop. Je start je klok en je stopt met schrijven als de tijd op is. Of als je artikel klaar is. Is je artikel klaar na 15 minuten? Heb jij even geluk! Dan heb je dus in plaats van 5 minuten pauze, 15 minuten pauze. Kun je toch nog even uitgebreid WhatsAppen. Een nieuwe taak pak je dus pas weer op bij een volgende pomodoro.

Grote taken knip je op

Als je weet dat je een taak niet af kan ronden in één pomodoro, oftewel 25 minuten, dan moet je deze vooraf opknippen. Het schrijven van een artikel waar nog afbeeldingen voor gemaakt moeten worden, knip ik op in twee of drie stukken. De eerste pomodoro is voor het schrijven. De tweede en eventueel derde voor het maken van foto’s en het creëren van social media afbeeldingen.

Pomodoro apps voor op je laptop

Wil je ook graag beginnen met de pomodorotechniek? Er zijn diverse programma’s of apps te vinden voor op je laptop of telefoon die je kan installeren. Zelf heb ik een tijd Be Focused gebruikt. Dit is een app voor je Mac die een timer laat zien in je rechterbovenhoek. Deze telt af vanaf 25 minuten. Je kan to do lists toevoegen en je ziet ook hoeveel iteraties je al hebt gehad op een dag.
Een tijdje geleden ben ik overgestapt op Forest. Een app waar je zelf je iteraties op kan aangeven. Het voordeel is dat je WhatsApp, Instagram of een andere app niet kan openen. Ze hebben trouwens ook een Chrome extension. Hier kun je aangeven welke websites geblokkeerd worden gedurende je iteratie.

Discipline

Hoewel het geen wondermiddel is en er niemand naast je zit om te controleren of je je die 25 minuten ook echt houdt aan je taken, helpt het klokje mij enorm om bewust te zijn van de tijd die ik kan verspillen met nutteloos rondsurfen. Als ik het klokje start, ga ik vrijwel altijd aan het werk en kijk ik pas weer op als ik nog 8 minuten over heb. Vaak omdat ik dan een blogpost klaar heb, bijna klaar heb, of even afgeleid ben. Soms kan ik de verleiding niet weerstaan en open ik toch mijn telefoon, maar vaak kan ik gewoon doorwerken.

Gedurende een pomodoro staat mijn telefoon vaak op stil en als ik gewoon thuis ben en De Kleinste slaapt, of mijn man met hem speelt in de kamer naast mij, staat mijn telefoon op vliegtuigstand of gebruik ik de Forest App. Dit zorgt ervoor dat de verleiding nog een stuk beter te weerstaan is.

Bedenk waarom je productief wilt zijn

Het is een nogal gekke zin, als je het je zo bedenkt, maar toch is dit heel belangrijk: bedenk waarom je productief wilt zijn. Wil je productief zijn omdat je om 12 uur wilt lunchen? Of omdat je om 11 uur gaat zwemmen met je familie en je eigenlijk de boel klaar wilt hebben voor die tijd? Wellicht heb je een erg belangrijke deadline. Gek genoeg presteren veel mensen beter onder druk. Ik ben geen uitzondering daarop.

De eerste versie van dit artikel schreef ik in een bungalow in Center Parcs. Het was 23.52 uur en ik had nog 8 minuten om mijn doel van 10.000 woorden op één dag te halen. Je kan je voorstellen dat ik op dat moment het productiefst was van de hele dag. Hoewel de berichten binnenstroomden op mijn WhatsApp en Instagram met vragen of ik mijn doel al had gehaald en met andere vragen en opmerkingen, was ik dus nog gewoon aan het werk aan mijn doel. Aan die pomodoro. Druk werkt dus. En die tikkende klok van de pomodorotechniek helpt daar aan mee.

Oefening baart kunst

En dan de allergrootste, de open deur: oefening baart kunst. Productief word je niet zomaar. Ik worstel er nog elke dag mee en ik ben ook zeker niet de meest efficiënte persoon. To do’s en doelen opschrijven helpen zeker bij het realiseren en vasthouden van productiviteit.

Andere technieken

Er zijn natuurlijk ook andere technieken om productief te zijn, te worden of te blijven. Zo is het advies uit Eat that frog! van Brian Tracy dat je je belangrijkste taak als allereerst moet doen ’s ochtends. Daarnaast zijn er veel mensen die zweren bij beloningen.
Wat je manier ook is, weet dat de pomodorotechniek een middel is om een doel te bereiken, niet het doel op zich. Zo vergeet ik weleens pauze te nemen tussen de pomodoro’s door en werk ik door, om vervolgens na een uur te stoppen, maar wel met een goed gevoel. Practice makes perfect en ja, ik had die dag de 10.000 woorden gehaald. Op het nippertje. 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *