Ontbijt je niet? Prep je eenvoudige ontbijt

Maaltijden preppen: het is al jaren een ware trend onder de perfecte huisvrouwen, de drukke maar oh zo goed voorbereide hipsters en ouders die alles op de rit hebben – of denken te hebben. Ik heb het een tijdje – lees: 2 dagen – geprobeerd en het eten bleef in de koelkast staan. Ik maakte overnight oats en dacht dat ik dat wel lekker vond. Omdat ik dingen vaak of niet doe, of meteen helemaal perfect, stond onze hele koelkast vol met overnight oats. Slecht plan. Dus ik prepte niet meer. Tot een tijd geleden. Ik prep nu mijn yoghurt met cruesli. En het klinkt belachelijk, maar het bespaart me zoveel tijd. En ik ontbijt!

Waarmee ontbijt jij?

Ontbijt je met boterhammen of cruesli en (plantaardige) kwark? Crackers met beleg? Het maakt niet uit waarmee je ontbijt, het is allemaal te preppen! Maandagochtend kwam ik er halverwege mijn reis achter dat ik nog niet had ontbeten. Ik was namelijk nogal gehaast. Het regende buiten, er hing een peuter aan me die ineens niet meer zelf de trap af kon, nadat hij hem vol overgave wel zelf op eigen initiatief was opgeklommen. Vervolgens volgde een strijd over de regenjas: “Het regent niet, mama, de zon komt zo! Kijk, is daar achter de bomen!” En deze idioot van een moeder keek hè? Het kwam met bakken uit de lucht, mensen. Met bakken. En ik draaide me om om te kijken of de zon inderdaad achter de boom verstopt was. Die bomen staan in het westen. Even een lesje natuur: de zon komt op in het oosten. Niet in het westen. En de zon verstopt zich ook niet achter een boom op 3 meter afstand van het huis. Enfin, ik was niet wakker. Kind ging naar de opvang en ik vertrok naar Amsterdam voor een event.

Zonder ontbijt. Waarom had ik niet geprept gisteren? Oh ja, ik deed de was om half 11 ’s avonds. Omdat ik per se dat ene jurkje aan wilde met die ene panty. En omdat ik dus gisteren om 22.30 die panty in de wasmachine deed, had ik nu geen ontbijt en was ik €6 kwijt op het treinstation aan ontbijt. Eigenlijk €6,50, maar ik kreeg 50 cent korting omdat ik natuurlijk moest plassen en dat altijd hartstikke duur is, maar je dan wel een kortingsbon van 50 cent krijgt. Maar eigenlijk was het €6,20 omdat het plassen 70 cent – oh mijn hemel. Dit gebeurt er als ik niet ontbijt. Of te laat ontbijt. Of in een café zit om de tijd te doden. Hoe dan ook: duur ontbijt. Zelfs ontbijten in Disneyland is bijna goedkoper en ik kan je vertellen: dat is duur. Wel ongezond, want vervolgens ontbijt ik daar met croissants, donuts en vooruit, misschien toch een semigezonde toevoeging van witte bonen in tomatensaus en gebakken aardappelen, want het staat er toch. Nee, dan kan ik beter thuis ontbijten met waar ik het liefst mee ontbijt: zelfgemaakte cruesli en kwark. Ja, zo eenvoudig – en voedzaam – kan ontbijt zijn.

Ontbijt preppen doe je toch alleen om tijd te besparen?

Ontbijt, lunch of het diner preppen in het weekend wordt voornamelijk gedaan om doordeweeks tijd te besparen. Dat is dan ook de gedachte die veel mensen hebben. Waarom zou je zoiets eenvoudigs als boterhammen of cruesli met yoghurt preppen? Dat is pakken, bij elkaar gooien en klaar! Mee eens. Als jij iemand bent die ’s ochtends de deur niet uitgaat zonder te ontbijten, kun je dit overslaan. Maar als jij net als ik, slecht ontbijt, het vergeet of drukker bent met de peuter ontwijken omdat je een dijk van een ochtendhumeur hebt en je peuter uitgerekend in de doorgang naar de keuken toe zijn net bedachte ochtendritueel van een remix van ‘Op een grote paddestoel’, ‘Lang zal hij leven’ en ‘Op een klein stationnetje’ ten gehore brengt, dan kan ik me voorstellen dat je vergeet te ontbijten.

Speciaal voor deze mensen – mezelf dus onder andere – kun je ontbijt preppen om je peuter te ontwijken. Of je ochtend in ieder geval ietsje makkelijker te maken.

Zo prep je cruesli met yoghurt

Een tijd geleden kon je bij de Coop sparen voor Lock & Lock bakjes. Sindsdien ben ik er dol op. Ik heb nu een aantal yoghurtbekers. Deze bestaan uit twee bakjes: in één van de bakjes kun je mooi je cruesli, granola, vers fruit of een mix van alles in stoppen. In de andere doe je je yoghurt of kwark. Je klikt de bakjes samen en zet het de avond van tevoren in de koelkast. Het voordeel is dat je het ’s ochtends dus zo meepakt, zonder dat het zompig wordt.

Zo prep je een boterham of cracker met beleg

Ontbijt je liever met een boterham of cracker met beleg? Dan wil je liever vast niet de avond van tevoren al de kaas of pindakaas op je cracker doen. Dan wordt de cracker zacht en je beleg knetterhard. Nee, bedankt! In plaats daarvan pak je de hoeveelheid boterhammen of crackers, doe je dit in een bakje en zet je dit in de koelkast. Daarbovenop doe je een bakje met je beleg. In het geval van vleeswaren neem je alleen je gewenste plakjes mee. In het geval van smeerbaar beleg is het verstandig om niet de volledige (glazen) pot in je tas te proppen. Doe een klein beetje smeerbaar beleg met behulp van een mes of lepel in het belegbakje. Je kan eventueel een schoon mes bij je brood of crackers in het bakje doen, zodat je klaar bent voor onderweg!

Dan rest de laatste stap: vergeet het niet mee te nemen!

Heel leuk allemaal, maar stel dat je dit de avond van tevoren hebt geprept, dan is het handig dat je het niet vergeet mee te nemen. Anders kun je net zo goed alsnog meteen al je geld uitgeven op het treinstation. Hang daarom post-its op je voordeur, zet een reminder in je app of plak een reminder op je peuter zodat je niet vergeet je ontbijt mee te nemen. En als dat allemaal mislukt, kies er dan voor om je tas in de koelkast te bewaren. De deur uit zonder je portemonnee en sleutels is zelfs voor de doorgewinterde vergeetachtige moeder met ochtendhumeur niet te doen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *