Onze ongezouten mening over de Mulan Live Action Remake

Afgelopen weekend heb ik met mijn beste vriendin de Mulan Live Action Remake (2020) gekeken. Voor mij is het nog niet zo lang geleden dat ik de Disney Classic van Mulan heb gezien. Ik heb deze eigenlijk al een paar keer gekeken in de afgelopen jaren. Ik kan als reden geven dat ik een klein zusje heb, maar stiekem geniet ik geloof ik meer van Disney films dan zij doet.

De Live Action Remake van Mulan, wat vinden we daar nou van? Daar kan ik heel kort over zijn, het is een prachtige film mits je deze absoluut niet vergelijkt met de Disney Classic. 

Spoilers voor de nieuwe Mulan Live Action Remake van 2020.  

Heb jij de nieuwe Live Action Remake van Mulan nog niet gezien? Bedenk dan even of je deze blog wel wil lezen. Het staat namelijk vol met spoilers! We nemen de 10 grootste veranderingen en ergernissen met je door. Maar om dit te kunnen doen zullen we moeten vertellen wat de verschillen tussen de Classic en de Remake zijn. 

Onze 10 grootste ergernissen van de nieuwe Mulan film:

  • Fa Mulan, of toch Hua Mulan?
    Om te beginnen met wat kleins: Fa Mulan, heet nu Hua Mulan. Waarom? Fa Mulan is de naam voor het fictieve karakter uit de Disney Classic. Hua Mulan is de naam van de legendarische vrouwelijke Chinese krijger uit het gedicht ‘the Ballad of Mulan‘. Om dichter bij het origineel te blijven, en iets meer afstand te nemen van de Classic heeft Disney er voor gekozen haar naam aan te passen.

  • We kunnen niet langer meezingen met onze favoriete liedjes
    Veel dingen vanuit de Disney Classic, ontbreken in de Disney Remake van Mulan. Waaronder de vele liedjes, die ik nu na al die jaren (“keek je deze film niet een paar weken terug?” ssht…) nog steeds kan meezingen. Wie genoot er stiekem niet van het meeblèren van “wij verslaan de hunnen” en het ultieme moment dat het Mulan lukt om de paal met gewichten op te klimmen in het holst van de nacht? Hét moment waarop we weten dat Mulan een echte badass warrior is. Ja, ook dat moment ontbreekt en is vervangen door een moment dat eigenlijk nét niet de lading dekt.
Mulan Classic – Wij verslaan de Hunnen (1998)

Of wat denk je van het moment dat Mulan zich afvraagt of ze ooit haar familie eer aan zal doen na het mislukte gesprek bij de matchmaker. Het moment dat ze het verdriet ziet van haar ouders, haar vader’s zwaard neemt, de muziek krachtiger wordt en- ja, je raad het al. Ook dit moment ontbreekt. Mulan laat (als het moment daar is) haar haar voor wat het is en steekt dit gewoon op in een knot. Niks niet een complete transformatie. Ze moet gewoon doorgaan voor een man met mooie rondingen, een perfecte taille en stiekem verstopt prachtig lang haar.

Gesproken over nog meer dingen die ontbreken? Je dacht toch niet dat dit alles was?!

Grootmoeder Fa, de geweldige oude vrouw die altijd het beste in Mulan ziet en die haar een krekel voor geluk geeft (spoiler alert: ook Cricket is er niet meer), bestaat niet meer. In plaats daarvan heeft Mulan heeft nu een jonger zusje, dit om het contrast duidelijk te maken tussen de twee zussen. Hiermee kunnen ze aantonen dat Mulan afwijkt van wat traditioneel gezien verwacht wordt van een Chinese vrouw in deze tijd.
Het hondje ‘kleine broer’ is er trouwens ook niet meer. En alsof dit alles nog niet genoeg was… Waar is Mushu? De behulpzame ‘great stone dragon’ is vervangen door een symbolische phoenix die soms door het beeld fladdert. 

  • Khan het paard? Of Khan de Hun- eh.. Khan de Rouran?
    Khan, het prachtige paard met persoonlijkheid die Mulan bijstaat in haar avontuur is nu gewoon ‘een paard’. Natuurlijk nog steeds een prachtig paard, maar niet heel bijzonder. En, ook niet geheel onbelangrijk, blijkbaar heet het paard geen Khan meer.
    Hoor je nu de naam Khan in de Mulan Live Action Remake? Dan moet je even twee keer met je ogen knipperen of je het wel goed ziet. Khan is nu namelijk de naam van de leider van de Hunnen. De leider van de Hunnen heet in de Disney Classic Shan Yu, maar zijn naam is in de Live Action Remake ineens Böri Khan.
    Shan Yu en Böri Khan zijn namelijk niet dezelfde persoon, om het zo maar te zeggen. Böri Khan draagt dezelfde last op zijn schouders als Mulan doet, hij wil de eer van zijn familie herstellen. En dit wil hij doen door wraak te nemen voor de moord op zijn vader. Om dit te kunnen doen schakelt hij de hulp in van andere tribes, die dezelfde haat voelen als hem tegenover het Chinese koninkrijk voor het stelen van hun land. Ook de Hunnen, of ’the Huns’ in het Engels, hebben een andere naam vergeleken met de Classic. De Hunnen zijn nu Rourans. In de gevluchte clans, tribes en groepen mensen vinden wij de oorsprong van de Rouran terug. De Rouran waren namelijk nomadische stammen aan de noordelijke grenzen van China.
  • Niet langer kijk je met een verliefde blik naar Li Shang op je beeldscherm
    Ik heb je nog niet eens het ergste verteld over wat er ontbreekt in de Mulan Live Action Remake. Onze stiekeme animatie crush op Generaal Li Shang? Dat kan je vergeten. Li Shang bestaat niet meer. Li Shang hielp Mulan (en de rest van het leger) op weg in het vinden van haarzelf en haar kracht. Hij was met zijn combat skills en rang indrukwekkend, maar hij liet ook zien dat mannen kwetsbaar mogen zijn. Hij verloor zijn vader (Generaal Li) tijdens de oorlog, en toonde daarmee ook de diepe wonden die achterbleven. Li Shang was een groot deel van de film Mulan, en zonder hem zou de film niet hetzelfde zijn. En dat is nu dus net het probleem met de Mulan Live Action Remake. Om een beetje de pijn te verzachten geeft Disney je Honghui Chen. Waarom, hoor ik je vragen. Wie is Honghui?
    Het karakter van Li Shang is opgesplitst in twee persoonlijkheden en dus twee karakters. Het eerste karakter is Commandant Tung, die de rol van trainer en mentor overneemt in het leger. Het andere karakter is Honghui Chen, die het romantische aspect van het Li Shang karakter op zich neemt. Honghui is net als Mulan een soldaat in het leger, en dus haar gelijke.
    De reden voor het opsplitsen van Li Shang’s karakter benoemt Disney als ‘de invloed van de #MeToo movement’. Ze vonden het niet kunnen dat Mulan een relatie zou aangaan met iemand die een rang boven haar stond en dus niet haar gelijke zou zijn. Ze vonden het een ongemakkelijke en niet passende situatie in 2020.
  • Van klungelig meisje naar badass warrior mét Chi
    In plaats van dat Mulan een badass warrior is die de kracht in haarzelf vind om de Hunnen te verslaan, heeft ze nu “Chi”. Mulan is (in de Classic) soms een beetje onhandig, maar brengt dit in balans door haar sterke en moedige karakter.
    Kleine Mulan (in de Remake) wordt in haar dorp al scheef aangekeken, niet alleen omdat ze een wildebras is die kippen probeert te vangen tot aan het dak van een hoog huis, maar ook omdat ze hier soepel als een ninja weer af springt. Kleine Mulan van de Remake heeft ‘Chi’. Chi wordt in de film omschreven als een soort oerkracht. Maar vrouwen met Chi worden daardoor ook gezien als heksen, ze zijn zodanig gevreesd dat de Hunnen– oh sorry, Rourans, verschrikt hun wapens op de grond smijten en wegrennen van het gevecht. Mulan is dan ook angstig dat haar Chi ontdekt zal worden en dat ook zij aangezien zal worden voor heks.
  • Van valk en huisdier, naar krijger en slechterik
    De angst voor Chi wordt ook versterkt door de ervaring die de Hunnen hiermee hebben. Weet je nog de valk, Hayabusa, van Shan Yu? Zij blijkt in de Remake een vrouwelijke shapeshifter te zijn. Hayabusa is niet langer het huisdier van Shan Yu / Böri Khan, maar nu zijn slaaf en verborgen kracht in de oorlog. Ze heet nu Xianniang. Xianniang werd niet geaccepteerd door haar volk en eindigde uiteindelijk bij Böri Khan. Haar hoop was om samen een wereld te creëren waarin ze geaccepteerd zou worden voor wie ze is.
  • De sterke vriendschap maakt plaats voor een verminderde versie in de Remake van Mulan
    Yao, Ling en Chien Po. Het mooie hiervan is dat we wel de karakters van deze mannen terug kunnen vinden in de nieuwe cast. Vooral Yao is duidelijk te herkennen. Wat jammer is, is dat de vriendschap niet zo hecht voelt als dat het in de Classic aanvoelt. Ze helpen Mulan op de momenten dat ze hun vriendschap nodig heeft, maar niet met dezelfde mate van loyaliteit die ze in de Classic voor haar voelen.
  • De onthulling is ineens een stuk minder schokkend
    Midden in de strijd tegen de Hunnen raakt Mulan gewond door het mes van Shan Yu. Iedereen die ooit de Mulan Classic heeft gezien zal zich nog dit moment herinneren. Haar bedrog wordt duidelijk op het moment dat zij hiervoor medische hulp nodig heeft en ze er achter komen dat Mulan een vrouw is. In de Mulan Live Action Remake geeft Mulan echter bewust toe dat ze een vrouw is en het leger heeft voorgelogen. Dit, nadat ze dit al eens eerder had geprobeerd toe te geven. Dit werd echter verstoord doordat Commandant Tung Mulan een uitnodiging gaf om zijn dochter en diens matchmaker te leren kennen. Hij zag het blijkbaar wel zitten dat Mulan (of eigenlijk Hua Jun) zijn schoonzoon zou worden.
  • Grootmoeder Fa zou hierom spontaan in huilen uitbarsten
    Shang, die dus niet meer bestaat, is vervangen door Honghui Chen. Hoewel er wel lichtelijk een hint van romance is, is dit lang niet hetzelfde. Grootmoeder Fa was zo teleurgesteld dat Mulan niet thuiskwam met een mooie soldaat, maar met een zwaard. Tot daar Shang was in de opening van de tuinpoort. In de Classic volgt Shang Mulan naar huis, waarna Mulan hem uitnodigt om te blijven eten – en Grootmoeder Fa roept dat hij ook wel voor eeuwig mag blijven.
    Maar goed, Honghui Chen is Shang niet, dus er komt niemand langs voor het eten – of het leven. Jammer joh. 

Wat vinden we van de nieuwe Mulan Live Action Remake?

Al deze keuzes voor de film zijn bewust gemaakt om de film een realistische feel te geven. Een sprekende kleine draak, je als concubine verkleden om de imperial city binnen te sluipen, en in zingen uitbarsten in het midden van een gevecht – dat hoort hier natuurlijk niet bij. En toch mis ik het ontzettend.
Hoewel het een indrukwekkend verhaal is, blijven de karakters oppervlakkig, zelfs die van Mulan. De Mulan Live Action Remake van 2020 is bijna een half uur langer, maar niet krachtiger dan de Classic. De meeste tijd zit namelijk in de special effects. En hoewel de gevecht scenes prachtig zijn, geven ze het verhaal juist meer een ‘supernatural’ feeling, dan de realistische vibe waar Disney naar streeft.

Ons oordeel? Leuk voor een filmavond, maar verwacht er niet te veel van als je een liefhebber bent van de animatiefilm. Mocht je de Classic nog nooit hebben gezien, of wellicht dat dit al jaren geleden is, dan is het een (visueel) prachtige film die zeker de moeite waard is om eens te kijken. 

Mulan is op dit moment te zien op de streamingdienst Disney+.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *