Me-time als moeder: dit kun je doen als je een paar seconden rust hebt

We weten allemaal dat tijd voor jezelf ontzettend belangrijk is. Niet voor niets is het afgelopen jaar selfcare een belangrijk woord geworden onder menig influencer en ver daarbuiten. Alleen als je moeder bent, kun je soms nogal eens met jaloerse blikken kijken naar die influencers die de hele dag aan het strand liggen met hun selfcare pakketje en verse komkommerschijven. Daar heb jij echt geen tijd voor. Jij hebt namelijk kinderen. En we weten allemaal: we hebben pas rust als die kinderen slapen of even bij opa en oma of de opvang zijn. Of als Disney + opstaat. Dat helpt ook.

Soms heb je wel het geluk dat je even een hele dag vrij hebt van het moederschap, niet hoeft te werken en ook nog eens niet ziek bent. Op deze dagen ontbijt je met chocolade en een enorm glas cola light, eet je tussen de middag friet en doe je niets anders dan wat jij wilt. Deze dagen zijn zeldzaam en weet je vaak optimaal te benutten (of je ligt de hele dag in bed te stinken met Netflix, is óók een goede tijdsbesteding).

Me-time dagen zijn zeldzaam

Helaas zijn deze me-time dagen eerder een zeldzaamheid dan een gewoonte. Toch is vrije tijd iets wat je nog best veel hebt als moeder. Alleen is dit nooit op de momenten dat jij het graag zou willen en het is ook nooit een paar uur achter elkaar. Vaak heb je vijf minuutjes rust als je kindje druk bezig is zijn teddybeer de les te lezen, zijn speelgoedkist aan het slopen is of een krentenbol aan het eten is. Voor deze momenten heb ik een lijst opgesteld met 13 dingen die je in deze vrije seconden en minuten kunt doen. Het zijn kleine dingetjes, want voor je het weet ben je bezig de krentenbol van je net gelapte raam te poetsen.

13 dingen om te doen voor jezelf als je een paar seconden geen jengelend kind hebt

 1. Een hoofdstuk pagina alinea zin lezen uit een spannend boek of leuk tijdschrift.
 2. Een plantje in een vaas stoppen en leuk op tafel zetten voor de gezelligheid.
 3. De afstandsbediening pakken met de intentie om iets leuks op te zetten voor jezelf.
 4. Op de bank ploffen en een diepe zucht slaken.
 5. Je ogen voor enkele seconden sluiten voor een superpowernap. Een powernap van 30 minuten is overigens een volwaardig dutje voor moeders.
 6. Appjes beantwoorden.
 7. Facebook checken.
 8. Een foto op Instagram zetten van je kleintje die zo lief aan het spelen is.
 9. Een turbodouche nemen.
 10. In je eentje naar de wc (hemels voor een peutermoeder, trust me).
 11. Een kopje thee zetten en tijd hebben om hem te laten afkoelen.
 12. Mediteren met de Headspace app.
 13. Online shoppen en dromen over een interieur vrij van melkvlekken en broodkruimels.

Regel af en toe een vrije dag

Het is niet gek dat je soms de muren op je af ziet komen. Regel een vrije dag waar je niet bezig bent met kindergejengel. Regel oppas, of regel wel vrij van je werk, maar vertel het niet aan je kinderen en geniet een dag buitenshuis. Ontspannen en opladen is namelijk belangrijk. Zo kun jij er weer tegenaan als je dreumes sojasaus over jouw witte keukenkastjes smeert of als je peuter besluit dat zijn nagels gelakt moeten worden met jouw nieuwe gellac. Regel vrij, zodat je niet alleen fantaseert over je favoriete serie bingewatchen, maar dat je het ook daadwerkelijk kán bingewatchen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *