Hoe smerig is de gemiddelde wc-rol nu echt?

Enkele jaren geleden spaarde het studentenhuis waar ik in woonde, toiletrollen. Niet omdat we verrekijkers wilden knutselen of servetrolletjes wilden maken, maar omdat we te lui waren om ze weg te gooien. We hadden er zoveel, dat er torens werden gebouwd langs de muur. Het waren er zoveel dat ik aan iemand uit mijn omgeving vroeg of ze ze wilden hebben voor de basisschool waar haar kinderen naartoe gingen. Nee, dat was niet nodig, zei ze. Want de basisschool had de wc-rollen verbannen. Vanwege hygiëne en de gevreesde poepbacterie. Ik was even met stomheid geslagen, want elke keer als ik een lege wc-rol zie, krijg ik flashbacks naar mijn prachtige knutseltijd. Betekent dit nu dat ik zo besmet ben met poepbacteriën dat de allerduurste scrub niet meer zal helpen? Voorgoed verpest? Ik had al bijna mijn moeder gevraagd of ze onze geknutselde servetrollen misschien beter kon weggooien. En zit mijn hele huis nu onder de poepbacteriën? Want soms gebruik ik toiletpapier als vervanger voor tissues, als mijn tissues op zijn. En zit mijn prullenbakje op de wc nu eigenlijk vol met poep? Of valt het allemaal wel mee?

Die poepbacterie zit overal

Dit is vreselijk onsmakelijk, maar die poepbacterie zit op meer plekken dan alleen maar op de wc. Zo leerde ik vroeger dat je niet moet poepen op de badkamer, want dan kon die poepbacterie op je tandenborstel komen en dat is echt vreselijk ongezond. En goor trouwens ook. Je telefoon zit onder, je tablet en zelfs de touchscreens van de McDonald’s. Eens in de zoveel tijd komt er weer een talkshow op tv waar er wordt gesproken over deze bacterie en dan ga ik weer bijna over mijn nek. Misschien is dit wel de hoofdreden waarom ik wil huilen als mijn zoontje vanaf de wc roept: “Mama, ik ben klaar met poepen!” en hij met zijn billen in de lucht staat, klaar om gepoetst te worden. Nu de kleuter bijna naar de basisschool gaat, had ik de vraag: ‘Knutselen jullie met wc-rollen?’ al bijna toegevoegd aan mijn strenge selectieprocedure. Die naast deze vraag alleen nog maar bestaat uit de vragen ‘Hebben jullie een glijbaan?’ en ‘Moet ik helpen als vrijwilliger of mag ik ook gewoon thuisblijven?’

De poepbacterie zit overal, maar niet op wc-rollen en ook niet op tandenborstels

De alarmerende nieuwsberichten blijken achteraf helemaal niet zo alarmerend te zijn, maar geruchten gaan nu eenmaal hardnekkig de wereld uit. Dat onderzoek met die tandenborstels gebeurde in Amerikaanse studentenhuizen. En de onderzoeksmethode is op zijn zachtst gezegd niet waterdicht. Ook EenVandaag deed onderzoek naar de poepbacterie, maar deze keer op de gevreesde wc-rolletjes. Conclusie? Het valt allemaal wel mee. Pas als je fanatiek je eigen wc-rolletje begint op te roken of erop begint te kauwen, is er een mogelijk gevaar.

Toch moet ik me vooral mentaal over het idee zetten dat er tal van knutselprojecten zijn om je wc-rollen te upcyclen. Of dat ik kartonnen bloempotjes op mijn tafel zet van ingezamelde wc-rollen, waaronder de rol van de vader van één van de klasgenoten van mijn kleuter die op dat moment diarree had. Wat media al niet met ons doen.

2 thoughts on “Hoe smerig is de gemiddelde wc-rol nu echt?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *