Heb je een open kledingkast? Zo bewaar je de rust!

Een open kledingkast klinkt toch al vaak als de perfecte uitnodiging voor stof en zooi. Want zeg nou zelf: is jouw kledingkast daadwerkelijk optimaal gemariekondood? En als je garderobe enkel bestaat uit kleding die je altijd gebruikt en de rest netjes hebt opgeborgen, weggegeven of verkocht, heb je het dan ook nog zo hangen dat je open kledingkast eruitziet als een oase van rust, of word je zelf gewoon nog gek van alle chaos? Als je je open kast alweer de deur uit wil doen en voor een dichte kast met veel ruimte wilt gaan, zodat je alles erin kan stouwen, wil ik je even op de rem trappen. Want je kan je open kledingkast echt mooi inrichten!

Tip 1: Gebruik dezelfde kledinghangers

Wist je dat eenvoud en eenheid al gauw rust uitstralen? Zorg er dus voor dat je dezelfde kledinghangers gebruikt om je kleding op te hangen. Denk aan bijvoorbeeld mooie houten, zwarte of misschien koperkleurige. Door dezelfde kledinghangers te gebruiken, oogt je open kast al een stuk meer opgeruimd.

Heb je ook een deel gesloten kast? Dan kun je natuurlijk je hangers doortrekken tot in het gesloten gedeelte. Ook kun je ervoor kiezen om juist daar gebruik te maken van je allegaartje aan kledinghangers. Als je ze toch al hebt en nodig hebt, is het zonde om altijd nieuwe te kopen, toch?

Tip 2: Hang alles op kleur

Heb je er ooit over nagedacht waarom er mensen zijn die houden van patroontjes? We houden niet van onvoorspelbaarheid – de meesten van ons dan – en het valt ons direct op als een volgorde anders is. Denk aan de rijen kleurtjes van verschillende soorten M&M’s of Jelly Beans bij de bioscoop, maar ook aan boeken die op kleur gesorteerd zijn “paars hoort bij paars”, zoals de Andrélon-reclame ons leerde. Het geeft een vreemd soort genoegen om dit soort dingen te zien.

Dit fenomeen met kleuren sorteren, kun je doortrekken in je open kledingkast. Zo hang je je kleding op kleur. Oefen hiermee en probeer. Ik hield een lange tijd mijn kleding en die van Jop (mijn man) gescheiden, maar of dat het beste is? Het zorgt er niet voor dat het er heel opgeruimd uitziet. En daarbij trek ik dikwijls Jops sweaters aan.

Tip 3: Kreukvrij is toch het mooist

Excuses aan iedereen die een hekel heeft aan strijken, waaronder ondergetekende: je open kledingrek ziet er toch het mooist uit als je kleding gestreken is. Overhemden met kreukels, jurkjes met een vouw erin, het staat gewoon slordiger. Het hangt niet recht en als je het aantrekt, zul je vervolgens balen dat je met een kreukel ter hoogte van je borst rondloopt. Strijken dus, die kleding. Of gooi wat Strijkhulp in je wasmachine, zo komt je kleding redelijk kreukvrij uit de wasmachine. Meteen op je kleerhanger hangen, rechttrekken en goed laten drogen!

Tip 4: Hang een plantje aan je rek

Groen helpt met rust bewaren. Het is wellicht totaal geen verrassing voor je. Er is een reden waarom we zo graag het bos of het park intrekken met zijn allen in Coronatijd en ook waarom we nu ineens dol zijn op planten in ons huis. Of we waren dat al heel lang en ik liep gewoon achter, omdat ik altijd alles (we hebben het nog steeds over plantjes!) laat doodgaan.

Als jij ook iemand bent die je plantjes dood laat gaan, wil je misschien deze app proberen. En anders kun je zeer realistische nepplanten kopen op verschillende plekken. Hang deze aan het begin van je rekje of zet eventueel een mooie grote plant op de grond, aan de zijkant van je rek.

Tip 5: Hang niet alles helemaal vol

We hebben de neiging om ruimte optimaal te benutten, maar voor je het weet kun je over een week weer minimaliseren, omdat je in de uitverkoop de halve winkel leegkocht. We snappen het, ook wij zijn nog steeds dol op kleding, ook al proberen we het te minimaliseren. Hang je kledingrek niet te vol. Dat het erop past, houdt niet in dat je het daadwerkelijk moet ophangen. Je bent niet de sale-afdeling bij de H&M.

Tip 6: Neem de tijd om je kleding op te hangen

We stipten het al even aan in tip 3: kreukvrije kleding oogt het mooist. Daarbij is het ook zo dat je kleding het mooist hangt, als je de tijd en moeite neemt om het goed aan de kledinghanger te hangen. Dit betekent dat je het er niet opgooit, overheen tyft of gauw de hanger door de mouwen ragt. Nee: met beleid. Zorg ervoor dat het niet weer makkelijk van je hanger afglijdt. Doe eventueel wat knoopjes van een overhemd dicht en zorg dat alles recht hangt. Zo blijft je kleding het langst goed én oogt het schoon.

Tip 7: Maak je open kast of kledingrek regelmatig stofvrij

Stof verzamelt zich helaas snel. Helemaal op plekken waar je het liever niet hebt. Helemaal als je in een oud huis woont, zoals wij, kan het snel voorkomen dat je kledingrek onder het stof zit. Eén keer in de week alle kleding eraf om even het rek stofvrij te maken, is dus echt niet verkeerd. Hetzelfde geldt voor de kledinghanger. Is een kledinghanger even leeg? Maak deze dan stofvrij. Dit is dus ook een reden waarom je niet alles helemaal volhangt. Als je elke week 200 kledingstukken moet verplaatsen naar je bed om je kledingrek schoon te maken, ben je vervolgens nog eens extra met tip 6 bezig.

One thought on “Heb je een open kledingkast? Zo bewaar je de rust!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *