Gaan jouw kruidenplantjes ook altijd dood? Het ligt niet aan jou (of nou ja, een beetje dan)
Zou jij ook het liefst verse muntthee maken met muntblaadjes van je eigen plant? Of verse basilicum toevoegen of – vooruit dan – koriander, ook al vind je het naar zeep smaken, maar sterven je kruidenplantjes al aan het einde van de week, nog voor je ook maar aan je mojito hebt kunnen slurpen? Het ligt voor een deel aan ons en voor een deel aan het soort plantje wat je hebt gekocht. Dit betekent dat er hoop is! Want met een paar eenvoudige tips, heb jij straks altijd verse kruiden uit je tuin.
Gaan kruidenplantjes uit de supermarkt echt altijd dood?
Het is zo aantrekkelijk om kruidenplantjes uit de winkel te kopen. Ze zijn al voor je gekweekt, klaar om direct te gebruiken en zoveel groens staat toch prachtig in je keuken! Toch kan het hier misgaan. Volgens verschillende bronnen zijn de supermarktplantjes gewoonweg niet gemaakt om lang te overleven in je keuken. Ze zijn bedoeld voor directe consumptie. Ze zijn in speciale omstandigheden gekweekt, worden vervolgens op een transport gezet en gaan dan met je mee naar huis. Kortom: van de perfecte omstandigheid naar een stressvolle situatie in de supermarkt en dan bij jou thuis. Geen wonder dat zo’n plantje het maar een paar dagen uithoudt, als het dat al redt.
Is het dan echt hopeloos en alleen handig voor even stoerdoenerij op een cocktailavond? Nee. Blogger Samantha heeft al ruim een jaar basilicum, verse. Gekocht bij de Albert Heijn. Dus nee: kruidenplantjes uit de supermarkt gaan echt niet altijd dood.
Zo zorg je goed voor je kruidenplantjes
Je kruidenplantjes hoeven dus niet dood te gaan. De reden dat ze dat wel doen, is omdat ze op een andere manier verzorgd zijn in de kas dan bij jou thuis of in de supermarkt. Het belangrijkste is dat je weet hoe je je plantje moet verzorgen. Hoeveel temperatuur heeft jouw plantje nodig? Wat voor een plek? Veel zon, of juist weinig zon? Kan het tegen temperatuurwisselingen? In de meeste gevallen is het antwoord op de laatste vraag: nee. Je kruidenplantje naast je fornuis neerzetten, is dus niet zo verstandig.
Verpot je kruidenplantjes zo gauw mogelijk
Goed, je hebt dus een zwakke plant. Die moet je aansterken. Dat doe je niet in de huidige pot. Verpot de plantjes zo snel mogelijk en probeer de plantjes te scheiden als je ze verpot. Je hebt meer aan verschillende kleinere plantjes dan aan één grote waar de wortels maar niet sterk worden. Verzorg ze goed met genoeg water.
Gaan jouw kruidenplantjes snel dood? Laat ze aansterken
Je kruidenplantje uit de supermarkt is in bepaalde omstandigheden gekweekt. Zodanig dat je dat thuis nooit kan nabootsen en dat moet je ook niet willen. Kruidenplantjes uit de supermarkt zijn namelijk niet per definitie de meest sterke plantjes die je kan kopen. Dat betekent dat je jouw kruidenplantje moet laten aansterken. Dat doe je allereerst door alle dode of zwakkere blaadjes weg te halen. Je hebt hier niets aan. Je houdt misschien minder blaadjes over, maar dat is dan zo. Vervolgens kun je wat blaadjes afknippen en in een glas water zetten. Zodra deze wortels hebben gekregen, kun je ze planten.
Zorg altijd voor genoeg water. Je hebt speciale watermeters waardoor je kan meten of jouw plantje nog genoeg water heeft.
Je kan uiteraard ook gebruikmaken van de diverse apps voor planten die er zijn: zo weet jij zeker dat je op tijd een melding krijgt én alle tips om jouw kruidenplantje in leven te houden!
Wil je geen kruidenplantje uit de supermarkt? Dit zijn de alternatieve plekken waar je aan kruidenplantjes kan komen
Natuurlijk weten we dat we verse kruiden kunnen kopen in de supermarkt, maar wist je dat ze op veel meer plekken te krijgen zijn? Denk aan het tuincentrum, waar je exemplaren hebt die een stuk sterker zijn. Ook kun je ervoor kiezen om zelf kruiden te zaaien. Je koopt zaadjes bij allerlei winkels. Je moet iets langer wachten tot je wat hebt, maar het voordeel is dat als jij vandaag munt nodig hebt en over twee weken weer, je plantje niet in de tussentijd is overleden.