Dit heeft interieurliefhebbend Nederland te danken aan Jan des Bouvrie

Op zondag 4 oktober overleed Nederlands’ bekendste interieurdesigner Jan des Bouvrie. Hoewel niet veel mensen echt originele stukken van Jan des Bouvrie in huis hebben, hebben we allemaal toch wel invloeden van Jan des Bouvrie in huis. Hoe? Hij begon zijn werkzaamheden in een periode waar bruin de meest overheersende kleur was in de Nederlandse interieurs. Bruin, stel je voor dat we nu nog steeds dat typische bruine kroeg gevoel in onze woonkamer hebben: om depressief van te worden. Jan des Bouvrie werd 78 jaar en bracht ons tijdens zijn levensjaren heel wat bij over het interieur.

Jan des Bouvrie bracht wit in huis

We houden van licht en wit. Onze eettafel thuis is wit, onze salontafels zijn, wit onze nachtkastjes zijn wit en het allerliefst zou ik meer wit in huis willen. De reden dat ik dat niet heb: ik heb een kind van 4 die alles viesmaakt. Mijn vader vindt ons huis soms te wit en zou het liefst zien dat mijn huis bruin is. Hij is dan ook in de jaren 50 blijven steken, zo grappen we thuis dikwijls. Dat blijkt nu ook te kloppen: Jan des Bouvrie leerde Nederland wit te waarderen als kleur. Zijn bekende kubusbank en zijn gevoel voor kleur en licht, zorgde voor meer wit in de Nederlandse woonkamers.

Open ruimtes, banken en meer: “Is dit een Jan des Bouvrietje?”

Er was een tijd dat wanneer je iets nieuws had en iemand reageerde met: “Mooi, hoor!” daar vaak ook een: “Een jan des Bouvrietje?” achteraankwam. Natuurlijk was het negen van de tien keer geen exemplaar van Jan des Bouvrie, want dit was in de tijd dat het vooral hip was om niets van Jan des Bouvrie in huis te hebben. Jan des Bouvrie was even overdreven uitgekauwd als de meubels van Ikea. Je zei niet meer met trots dat je naar de Ikea ging en deed er alles aan om je producten te pimpen, zodat het vooral niet meer op een Billy leek. Toch lijken we de laatste jaren toch weer vergeten te zijn wat Jan des Bouvrie voor het Nederlandse interieur heeft gedaan. Houd jij van open ruimtes en wit in je huis? Dikke kans dat je geïnspireerd bent door Jan des Bouvrie.

Wil je Jan des Bouvrie in huis?

Jan des Bouvrie werkte samen met verschillende grote bedrijven, waaronder Princess, Philips en ook Gamma. Wil je dus een echte Jan des Bouvrie in huis, maar heb je nu niet drieduizend euro liggen voor zijn welbekende kubusbank? Denk dan eens aan een deurklink. Daarnaast zijn er ook verschillende boeken over en door Jan des Bouvrie geschreven die nog steeds te koop zijn!

Als we nog één vraag aan Jan des Bouvrie zouden mogen stellen

Als er nog één vraag zou zijn die ik aan Jan des Bouvrie kon stellen op het gebied van interieur, dan is het toch wel hoe hij zijn liefde voor wit en licht combineerde met het ouderschap. Jan des Bouvrie was vader en ik vraag mij toch af of zijn banken, zijn witte muren en zijn voorliefde voor wit konden in combinatie met baby’s en peuters die alles vies maakten. Of was hij stiekem ook de bedenker van de box voor baby’s en peuters?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *