Kamperen in je achtertuin: zo doe je dat in stijl

De tijd dat we onze buren en vrienden jaloers maakten met onze verre reizen of luxe vakanties in vijfsterrenhotels is tijdelijk voorbij. We moeten op andere manieren imponeren of onze reislust bevredigen. Hoewel we wel weer op vakantie mogen, betekent dat niet dat we dat ook massaal gaan doen. Financieel zijn we voorzichtiger of geven we het geld uit aan goederen in plaats van vakanties. Dat betekent dat we dit jaar, meer dan ooit, moeten genieten van onze eigen huis. Wist je dat je ook dat weekend weg gevoel kan creëren in je eigen achtertuin? Wij namen de proef op de som en huurden een tipi. Twee nachten lang hadden we onze mini-camping in de achtertuin, met het genot van onze eigen vertrouwde wc mét wc-rollen en de wetenschap dat ons bed in geval van rampzalige afloop slechts enkele meters verderop stond.

Huur een luxe tent voor in je achtertuin

Je kan in je eigen tuin in een goedkoop tentje liggen waar je niet zeker van weet of het wel waterdicht is, waar de haringen zijn en of het blijft staan als er een windvlaag langskomt. Dat kan en uiteindelijk krijg je wellicht ook een vakantiegevoel, maar dan wel de budgetversie van toen je 17 was en al je geld al op was gegaan aan die dure campingplaats op dat festival. De basis is echter toch die tent, dus kies voor een toffe tent die je kan neerzetten in je tuin. En nee, die schaf je niet aan voor die twee nachtjes dat je kampeert in je achtertuin. Die huur je!

Festivalbedrijf Festipi plaatst jaarlijks duizenden tipi’s op festivals in heel Nederland die gedurende de festivaldagen te huur is om in te kamperen. Door de coronacrisis zagen zij hun opdrachten wegvallen en daarmee dus ook hun inkomsten. Geheel in ondernemersstijl wat we al maanden zien gebeuren in Nederland, besloot ook dit bedrijf niet bij de pakken neer te zitten, maar de website Backyard Camping op te zetten, waar ze hun tipi’s verhuren aan particulieren door heel Nederland. Of je nu in Limburg woont of in Friesland, het bedrijf brengt de tipi naar je achtertuin, zet het op en breekt het na een paar dagen weer af. Een groter vakantiegevoel kun je bijna niet krijgen in je achtertuin.

Zorg voor een kampvuurtje en een luxe loungeplek

Een tent in je tuin hebben staan, betekent niet meteen dat je dat ultieme kampeergevoel hebt. Integendeel, je krijgt eerder een modderig festivalgevoel. Ook leuk, maar misschien nog wat te pijnlijk dit jaar. Om je kampeerplek een heuse glampingplek te maken, zorg je voor mooie aankleding. En dat betekent nu niet dat je je halve inboedel naar buiten moet slepen om ‘even lekker buiten te wonen’. Met een kampvuurtje en je eigen tuinset kom je al een heel eind.

Kamperen in je eigen tuin? Maak je slaapplek comfortabel

De allerbelangrijkste tip die ik je kan geven als je gaat kamperen, is een goede slaapplek. Slaap wordt steeds belangrijker voor mij en ik kan het ook steeds meer waarderen om voor 11 uur in bed te liggen en minstens 8 uur slaap te halen. Je kunt op matjes slapen, maar ik kan je verzekeren dat je krampachtig in dezelfde houding blijft liggen, omdat je bang bent dat je van je matje afrolt. Het gevolg is dat je voor je gevoel twee uur later op de grond ligt. Ik miste mijn boxspring ontzettend en ik vroeg me middenin de nacht af waarom ik het in hemelsnaam een slim plan vond om te slapen in een tent. Het blije hoofd van mijn peuter naast me, gaf me dat antwoord wel. Hij vond het één groot feest om in een tent te slapen met papa en mama en hij had nergens last van. Met zijn 18 kilo draait hij alle kanten op en ligt dat matje heerlijk comfortabel.

Je kan het probleem van een niet zo comfortabele slaapplek oplossen door een opblaasbaar matras neer te leggen van enkele tientallen centimeters dik.

Na een aantal uur op een matje liggen, besefte ik dat ik mijn boxspring 10 meter verderop miste.

Je kan natuurlijk ook je matras van je slaapkamer tillen, maar dat ging mij net iets te ver. Nacht twee sliepen we dus gewoon in ons eigen bed. Wat een verademing.

Overigens ben ik niet de enige die er na één nacht genoeg van had. Ik kreeg via Instagram diverse DMs van mensen die ook hebben gekampeerd in hun tuin. Sommige van hen lagen om half 12 diezelfde avond alweer in hun eigen bed, omdat het liggen op matjes comfortabel lijkt, maar geen enkel lichaam dat na het 25e levensjaar nog goed kan hebben.

Maak er een weekendje weg van

Hoewel je op je eigen grond kampeert, betekent dat niet dat je je volledig af moet sluiten voor je omgeving. Integendeel juist. Zo nodigden wij de buren met hun kinderen uit om bij ons in de tuin – op afstand – te borrelen. De kinderen waren door het dolle heen, want ze hadden al gezien dat er een tent bij ons was opgezet, dus dat ze erin mochten spelen van ons, maakte ons voor even buren van de dag. Verder is het slim om te kijken wat je nog meer kan doen: maak er een echte staycation van.

Praktische tips om te kamperen in je eigen tuin

We hebben het gehad over de luxe die je moet en kan creëren als je kampeert in je eigen achtertuin, maar er zijn ook praktische tips waar je aan moet denken.

Plaats de tent niet te dicht bij de erfgrens

Als je de mogelijkheid hebt, zet de tent dan zover mogelijk van de erfgrens af. Bij ons was de beste plek voor de tent toch echt vlakbij de heg en de poort. Aangezien onze tuin direct aan een drukke straat ligt, kreeg ik het gevoel alsof we besloten hadden op de vluchtstrook van de A12 te kamperen. Als je in je tuin ligt met enkel een tentdoek tussen jou en de buitenwereld, hoor je nu eenmaal alles veel beter, dus ook de achterbuurman die rond 7 uur zijn tuin ging bestraten.

Leg genoeg kleding klaar in de tent

Het kan vriezen, het kan dooien, zo ook in Nederland. De avond voor we gingen kamperen in de eigen tuin, had het nog gevroren. Dus ik sleepte mijn pyjamabroek, pyjamashirt, dikke trui, twee paar sokken en mijn sloffen mee de tent in, met daarbovenop mijn winterdekbed. Ik zweette me na vijf minuten kapot en heb alles uitgetrokken. Jop had het trouwens wel ijskoud, maar omdat hij frisse lucht wilde, lag hij bij de tentopening die hij voor het gemak open had gelaten.

Het is vroeg licht, heel vroeg

De zomer nadert en dat betekent dat de dagen langer worden. Het is dus al rond half zes ’s ochtends licht. Niet heel chill als je pas rond middernacht sliep. Tenten komen nu eenmaal niet met verduisterende gordijnen, dus plan niet te veel de dag erna, het kan zomaar zijn dat je een paar uur midden op de dag nog een dutje moet doen – in je eigen bed uiteraard – om bij te komen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *