Wat kost het vervangen van je dak?

Denk je erover om het dak van je huis te vervangen? Voor je honderdduizenden euro’s apart legt of dat droomhuis aan je voorbij te laten gaan, is het handig om te weten wat de kosten zijn. Je dak is namelijk één van de belangrijkste onderdelen van je woning – we zeggen niet voor niets: een dak boven je hoofd!

Een paar maanden geleden kwam er een prachtig huis te koop in de plaats waar wij wonen. Een huis van meer dan honderd jaar oud, in het centrum, een dakterras, een tuin, veel ruimte en vooral veel charme. We waren nieuwsgierig, want de prijs was zo aantrekkelijk, dat we onszelf al zagen verhuizen. Bij het maken van de afspraak, gaf de makelaar aan dat het dak vervangen moest worden. Ai. Paniek. Want dat is vast heel duur. Het pand is namelijk een monumentaal pand, dus naast dat het dak moet beschermen tegen alle elementen, is het ook nog eens enorm belangrijk bij het bepalen van de algehele uitstraling van het huis.

In mijn hoofd was ik al minstens een ton kwijt aan het vervangen van dat dak. Wat blijkt? Afhankelijk van de materialen die je kiest en de grootte van het dak, kunnen de dakbedekking kosten aanzienlijk variëren.

Vervangen, renoveren of iets totaal nieuws?

Dakpannen kunnen ontzettend lang mee, dus het kan zijn dat de constructie van het dak niet goed meer is. Om kosten te besparen, kun je de dakpannen hergebruiken nadat de constructie opnieuw is gebouwd of gerenoveerd. Het kan ook zo zijn dat je voor een totaal nieuwe uitstraling wil en een nieuw of ander soort dak wil. Belangrijk is dan wel dat je checkt of je hier de juiste vergunningen voor hebt. Als het straatbeeld verandert, kan het namelijk zijn dat de gemeente een mening wil hebben. En dat kun je beter goed hebben afgedicht, voordat je met een prachtig nieuw dak zit en de gemeente eist dat je het weer afbreekt.

Kosten besparen met je dak – doe niet álles zelf

Volgens kosten-dakdekker.nl/ is het uurtarief van een dakdekker tussen de 35 en 45 euro per uur. Mocht je kosten willen besparen, dan kun je ervoor kiezen om de dakpannen zelf van het dak te halen. Let erop dat je niet alles zelf doet: aan de slag zonder vergunning of zonder de juiste kennis, is echt niet slim.

Verder wil je ook niet te veel besparen op materiaal. Je wil niet ieder jaar je dak hoeven vervangen, dus ga voor iets duurzaams.

Het dak bleek het goedkoopste aan het huis

Dat huis waar wij een bezichtiging hadden gepland, is het niet geworden. Niet door het dak – dat hadden we berekend op 20 duizend euro. De makelaar gaf aan dat er voor minstens honderdduizend tot tweehonderdduizend euro verbouwd moest worden. Ai. Een dak vervangen was op dat moment echt het minste van onze zorgen. Waarvan ik dacht dat het me de meeste kopzorgen zou bezorgen, vond ik dat nog het minst spannend.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *