Wat er gebeurt als je een Windows gebruiker een MacBook geeft

Zoals jullie misschien al weten ben ik de nieuwe stagiaire bij de Techkoningin. Ik werk hier nu een aantal dagen, en ik heb nog nooit zo veel zitten huilen. Nee, ik hoef niet alle rotklusjes te doen, hele dagen koffie te halen en ik word ook niet geslagen. Ik heb simpelweg ruzie met ‘mijn’ laptop.
Sinds dat ik hier stage ben komen lopen, maak ik gebruik van de MacBook die Caroline mij heel lief heeft uitgeleend. Ik kan er alleen helemaal niets mee. “Ik heb ergens op gedrukt…” heb ik mijzelf al een aantal keer twijfelend horen zeggen, terwijl ik mijn handen in de lucht gooi en hoop dat ik niet per ongeluk een complete website om zeep heb geholpen. 

Ik ben namelijk echt een Windows meisje. Sinds dat ik mij kan herinneren maak ik namelijk al gebruik van een Windows laptop. Begrijp mij niet verkeerd. Ik ben al jaren een fanatieke iPhone gebruiker, maar toch heb ik de stap naar een MacBook nooit gezet. Iedereen weet dat dit twee compleet verschillende systemen zijn, maar dat is niet eens waar mijn weerstand ligt. Nee, dat wijt ik deels aan mijn eerste en tevens laatste ervaring met een MacBook, jaren terug. Hier heb ik nog steeds een licht trauma van die steeds weer in mijn gedachte springt op het moment dat mijn vinger richting de delete knop reikt. Delete knop, zeg je? Ja, die zit niet op een MacBook. Daar kwam ik heel ongelukkig achter, minuten voor mijn afstudeerpresentatie. Ik deed mijn afstudeeropdracht samen met een klasgenoot, via haar laptop. Terwijl ik nog snel een laatste aanpassing zou maken, sloot ik voor het gemak maar even de complete laptop af. Heerlijk die last minute stress. 

Dus, dacht ik bij mijzelf, wat zijn nou echt de grootste ergernissen als je overgaat van Windows naar MacBook? Want als je specifiek gaat zoeken naar de verschillen tussen de twee, kom je voornamelijk artikelen tegen die het hebben over de verschillen in prijs, concurrentie, graphics, en de besturingssystemen. Maar ik vind het veel interessanter om te kijken naar de gebruiksvriendelijkheid. Wat zijn nou écht de grote verschillen in gebruik? Speciaal voor jullie leg ik deze week mijn ervaring vast. 

Alle dingen die mij lieten huilen de eerste week omdat ik een MacBook gebruik

Maandag: hoe installeer ik een programma op mijn MacBook?

Ik heb geen flauw idee waar ik mee bezig ben, maar het lijkt mij handig om enigszins vertrouwd te raken met deze laptop vóór ik start met stage. Hiermee begint mijn dag al heerlijk. Bij het installeren van Chrome krijg ik een klein pop-up schermpje. Links het Chrome icoontje en aan de rechterkant een map icoontje. En nu? Wat wil je precies dat ik doe? Op hoop van zegen dubbelklik ik gewoon op alle twee icoontjes. 
Ik zal niet net doen alsof alles daarna perfect ging. Het installeren van Teams was ook een drama op zich. Waarom wil je ineens een wachtwoord om iets te installeren? En nog belangrijker, welk wachtwoord wil je dat ik geef? Na enkele (oké, een hele boel) mislukte pogingen gaat er een lampje branden. Je wil natuurlijk gewoon controleren dat ik toestemming heb om software te installeren op de laptop. Dus het wachtwoord van de gebruiker. Lieve MacBook, misschien moeten wij samen nog eens goed leren communiceren met elkaar. 
De updates zijn gedaan, de software staat er op en als laatste wil ik vast even alle handige websites open zetten, inloggen en opslaan. 
‘Dat ik mijn bril nooit draag, wil niet zeggen dat ik deze niet nodig heb’, denk ik terwijl ik Safari open. Dan maar even groot scherm. Zo gezegd, zo gedaan. Maar.. hoe krijg ik die fullscreen pagina weer op normaal formaat? Als Windows gebruiker, die totaal geen (goede) ervaring heeft met MacBook is dit een eng moment. “Nog even en ik zet je uit met mijn delete knop,” hoor ik mezelf mopperen terwijl ik al voor de derde keer zonder resultaat op de escape knop druk.

Dinsdag: Ik praat hardop tegen mijn MacBook en krijg geen antwoord van het ding

“Waarom wiebel jij?” vroeg ik mijn scherm. Dat is trouwens leuk om te zeggen als je niet alleen op kantoor zit. Voor de zoveelste keer die dag lag mijn vinger weer eens niet goed op het touchpad. Windows heeft een duidelijk verschil tussen touchpad en knopjes, maar bij de MacBook is dit één vlak en ook het klikbare deel maakt onderdeel uit van het touchpad. De laptop is er niet zeker van of ik nu aan het swipen ben, aan het scrollen of misschien aan het inzoomen? En als resultaat wiebelt mijn internetpagina alle kanten op.
Daar komt ook nog bij dat mijn vinger regelmatig te hoog op het touchpad rust, waardoor ik mijn beeld versleep of ineens anders schaal. Ik heb dit echt nog niet in de vingers

Woensdag: de backspace van deze laptop is gekrompen

Vandaag heb ik meerdere kleine ergernissen ontdekt. Met fullscreen (ja, ik heb ondertussen wel gevonden hoe ik een fullscreen scherm kan sluiten!) beeld zit ik regelmatig te hoog met mijn muis, waardoor de bovenbalk ineens tevoorschijn springt. Na zo’n zes keer flink gemopperd en gezucht te hebben, krijg ik te horen dat je ook gewoon de pagina zo groot mogelijk kan schalen, waardoor de bovenbalk altijd in beeld staat. Waarom dacht ik daar zelf niet aan? 
Maar om eerlijk te zijn, ook de simpele dingen leveren mij kleine frustraties op. Zoals de plaatsing van de CTRL knop – bij de MacBook is dit een command knop – die ineens honderd knoppen verder op het toetsenbord zit. Copy paste is nog nooit zo lastig geweest. En ook de backspace knop is gekrompen. Nu heb ik de knop niet opgemeten, dus ik weet niet of het echt zo is. Maar gevoelsmatig klopt dit niet. Hierdoor klik ik vaak mis. Waardoor ik in plaats van letters weg haal, bizar veel ====== tekens toevoeg. 

Donderdag: Nu snap ik waarom Apple overal de i voor zet: ik moet aaien

Zoals we dinsdag geconstateerd hebben, heb ik alles rondom de MacBook totaal nog niet in de vingers. Dat is ook deel van mijn probleem denk ik, mijn vingers. In plaats van dat ik overal een schuifbalk heb, moet ik ineens door de pagina scrollen door met twee vingers over mijn touchpad te sliden. Lieve MacBook-gebruikers, hoe dan?! Ik vlieg door de complete webpagina zonder ook maar iets gezien te hebben, of ik ben als een gek mijn laptop aan het aaien en kom amper een millimeter naar beneden. 

Vrijdag: Wow, er is wél een delete-toets op de MacBook

Terwijl ik mijn ervaringen met jullie deel moet ik eerlijk toegeven dat ik al aardig begin te wennen. Mocht jij ook spelen met het idee om je trouwe Windows laptop in te ruilen voor een MacBook, troost je dan. Veel van de problemen zijn onderhand verholpen, heb ik handige oplossingen voor gevonden.. of negeer ik ondertussen. Elke keer als ik namelijk opnieuw een probleem Google, kom ik ook weer erg slimme oplossingen en leuke dingen tegen om uit te proberen. 
Wist je bijvoorbeeld dat als je de FN-knop links onder op het toetsenbord ingedrukt houdt, en dan op de backspace knop drukt, dat deze dan net zo werkt als de delete knop op een Windows laptop? Dat heb ik namelijk net een paar minuten geleden geleerd. Voor mij is deze kennis enkele jaren te laat, maar misschien kan dit jou nog net op tijd redden van een mini trauma. 

Ik kan nog lachen

Geloof je me als ik zeg dat het me nog redelijk is meegevallen? Al met al kan ik aan het eind van de eerste week delen dat ik stiekem al een beetje gehecht ben geraakt aan ‘mijn’ MacBook. Misschien omdat we alle twee een behoorlijke gebruiksaanwijzing hebben, lekker doen waar we zelf zin in hebben en er misschien stiekem wel van genieten om lastig te doen. 
Maar zonder gekheid en verkooppraatjes… want welk verkooppraatje klaagt er nou zo veel over het product dat je probeert te verkopen? De MacBook heeft in tegenstelling tot mijn Windows laptop een veel mooier beeldscherm qua graphics en layout, het toetsenbord typt fijner en als je het eenmaal doorhebt heeft de MacBook ook veel snelle en handige (extra) functies.
Misschien dat ik in de toekomst toch eens ga kijken naar de aanschaf van een MacBook. Alleen moet deze arme student dan nog even flink sparen. Dat zal namelijk wel een flinke deuk maken in mijn DE ijskoffie verslaving-budget. 

One thought on “Wat er gebeurt als je een Windows gebruiker een MacBook geeft

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *