Waarom reiki beter is dan drugs

Reiki is een term die wij bijna allemaal kennen. We associëren het vaak met yoga, mindfulness en meditatie. Toch is het voor veel mensen niet helemaal duidelijk wat reiki nou precies inhoudt. Of ze hebben er een bepaald beeld bij (“reiki klinkt heel zweverig, dat is vast niks voor mij”) waardoor ze er gelijk al minder voor open staan. Toch kan reiki een geweldige aanvulling zijn op jouw leven. Reiki is namelijk een alternatieve geneeswijze dat gebaseerd is op de overdracht van energie tussen de therapeut en de ontvanger. De term reiki komt vanuit het Japanse ‘rei’ en ‘ki’. ‘Rei’ (het Japanse karakter kanji) betekent universeel (geest of ziel) en ‘ki’ (het Japanse karakter voor levenskracht) staat voor de levensenergie. Dus eigenlijk is reiki universele levensenergie, de energie waar wij mensen uit bestaan. 

Deze universele energie is aanwezig in alle levende wezens. Reiki gebruikt deze energie om het netwerk van energiebanen in balans te brengen, en dit ook zo te houden. In het dagelijks leven kunnen blokkeringen ontstaan die deze balans in gevaar brengen. De energiebanen zijn namelijk met elkaar verbonden door middel van chakra’s. Dit zijn de vele knooppunten in ons lichaam. Een reiki healer is in staat deze blokkades weer te herstellen. De healer doet dit door zijn of haar eigen energie met ons te delen, waardoor onze ‘eigen’ energie ook weer vrij kan stromen. Klinkt dit zweverig voor jou als nuchter persoon? Snappen we. Lees vooral toch even verder. Ik was net zo sceptisch als jij.

Wat is de oorsprong van reiki?

Reiki is een geneeswijze die zijn oorsprong heeft in Japan. Het staat ook wel bekend als paranormale therapie, en is bedacht door Mikao Usui. Usui gaf ons de kennis dat iedereen deze universele energie tot zijn / haar beschikking heeft. Hij beschouwde ons lichaam, onze geest en onze ziel als één geheel. Reiki was zijn manier om mensen een weg te gunnen naar geluk, harmonie en spirituele ontwikkeling. 

Hoe werkt reiki?

Door middel van de handen van de reiki healer wordt deze universele levensenergie gestimuleerd. De healer zal zijn / haar handen leggen op de plaats waar wij pijn ervaren, of op de chakra die het dichtst bij ons probleem staat. Dit is het punt waarop jouw energie vaak een blokkade heeft dat weer losgemaakt moet worden. 

Welke energie wordt er gebruikt bij een reiki behandeling?

Reiki werkt met energie uit de kosmos. Deze energie stroomt door iedereen, en iedereen kan hier bijkomen – mits je weet hoe. Reiki heeft een positieve invloed op alles waar energie aan te pas komt, dit kan dus ook zijn bij dieren, planten en situaties. Door reiki zijn wij weer in staat om verbinding te maken met deze bron van energie. Dit kan helpen ons lichaam weer in evenwicht te brengen. Als ons lichaam in evenwicht is, zullen we dit ook emotioneel en fysiek merken, doordat we beter in ons vel zitten. 

Waar kan reiki mee helpen?

Reiki werkt alleen als je er voor openstaat.

Reiki werkt het best voor de mensen die geloven in de werking van reiki. Niet dat het een placebo-effect heeft, maar wel dat je moet openstaan voor de behandeling.

Een reiki behandeling hoeft niet alleen plaats te vinden bij ziekte, ook al is het een geneeswijze. Reiki werkt ook voor mensen die rust en ontspanning zoeken, te maken hebben met stress of een burn-out, of mensen die kampen met onverwerkte trauma’s. Eigenlijk bij alles wat emotioneel en spiritueel invloed heeft op jouw gemoedstoestand of negatieve lichamelijke effecten teweegbrengt zou reiki kunnen verhelpen. 

Hoe ziet een reiki behandeling eruit?

Tijdens de reiki behandeling mag je gaan zitten of liggen op de daarvoor bestemde plek. Vaak is deze plaats zo comfortabel mogelijk, aangezien je er volledig tot ontspanning moet kunnen komen. De healer legt zijn / haar handen op verschillende plekken op je lichaam, welke overeenkomen met onze chakra’s. Hierdoor krijgt de energie weer kans om door je lichaam te stromen, vrij van blokkades. Hierdoor kan iets genezen worden, of kunnen in sommige gevallen de symptomen verlicht worden. In de holistische wereld hebben veel klachten namelijk een andere oorzaak, dit zijn vaak angsten, trauma’s, hevig verdriet of een andere emotionele oorzaak.

Let op: klachten waarvoor een dokter gezien moet worden zal een reiki healer dan ook nooit aanpakken, een reiki healer is namelijk holistisch en niet medisch. ‘Iets genezen’ is dus geen ziekte als kanker, maar denk bijvoorbeeld aan hevige stressklachten. Reiki kan je daarnaast ook helpen bij spirituele groei. Je ervaart tijdens een reiki behandeling oneindige rust. Je energie stroomt en je bent in staat om negatieve gedachten los te laten. Reiki doet dit zowel bewust als onbewust. Dit helpt je om met een andere blik naar bepaalde situaties te kijken, reiki kan je helpen relativeren en helpt je een nieuw bewustzijn te creëren. 

Mijn ervaring met reiki: ik werd heerlijk high

Ik ben afgelopen jaar voor het eerst bij een reiki healer geweest. Ik kwam via-via met haar in contact. Aangezien ik destijds druk was met mijn minor, en mij een beetje overwhelmed voelde (een week voor de deadline van het grote evenement dat wij aan het opzetten waren) heb ik contact met haar opgenomen. 

“Jij voelt jouw emoties. Jij bent ze niet.”

De reiki-behandelaar tijdens mijn sessie

Ze begon met de vraag waarom ik had besloten om contact met haar op te nemen, en wat mijn hulpvraag was. Ik gaf aan dat ik gestresst was door mijn minor en de vele taken die ik op mijn schouders had genomen. Hier floot ze mij gelijk al terug. “Jij voelt jouw emoties, jij bent ze niet” was de uitspraak, deze is mij nu een jaar later nog steeds bijgebleven. 
Ik wou tijdens mijn minor namelijk alles zelf doen en zoveel mogelijk de touwtjes in handen houden. Naar mijn idee was mijn reden om de controle vast te houden voornamelijk om het feit dat ik zeker wilde zijn dat alles goed ging. Het was namelijk een erg belangrijk project met een zeer indrukwekkende opdrachtgever. 
Uiteindelijk bleek het dat mijn drang naar controle niets te maken had met mijn minor, met school in het algemeen en het was zelfs niet de oorzaak van mijn stress. Mijn onverwerkte trauma’s uit het verleden waren hier namelijk de voornaamste reden voor. 

Tijdens de reiki behandeling kon ik gevoelsmatig alles loslaten, voelde ik tintelingen door mijn hele lijf, een ongekende rust en een vrij gevoel. Dit klinkt absoluut heel zweverig, maar het was geweldig. Het voelde als een ontlading. Ik voelde mij licht, zonder stress en zorgen. Dit gevoel houdt normaal gesproken zo’n drie a vier dagen aan, waarna het langzaamaan weer afzwakt. Precies genoeg om mijn evenement te kunnen uitvoeren in deze geweldige high. 

Reiki, raad ik het aan?

Ik zal niet zeggen dat ik elke week bij de reiki healer zit, want hier is het gewoon veel te prijzig voor, maar het is het geld zeker meer dan waard. Eén sessie kan al enorm waardevol zijn en heldere inzichten geven. Ook krijg je vaak handige oefeningen mee waar je zelf nog verder mee aan de slag kan. Ik raad iedereen (die denkt hier mogelijk iets aan te hebben) aan om dit zeker eens te proberen! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *