Niet leuk, wel belangrijk: EHBO voor kinderen

Als het je gevraagd wordt, zal je antwoord vast en zeker zijn dat het natuurlijk belangrijk is dat je een cursus EHBO voor baby’s en kinderen volgt. Maar heb jij daadwerkelijk de tijd genomen om die EHBO-cursus te volgen of is het nog steeds een onderdeel wat op je to do lijstje staat voor ‘ooit’? Lange tijd was dat voor mij ook het geval, maar wat ben ik blij dat ik het heb gedaan. En ja, confronterend is het ook. Het is niet altijd even prettig om te bedenken wat er allemaal mis kan gaan met je kleintje. Ik kon die frustratie ook nog eens niet in de WhatsAppgroep van De TechKoningin delen, omdat ook zij anders nachtmerries kregen over hun kleintjes. Dit is dus even iets waar je doorheen moet, eventueel samen met je partner. En uiteindelijk heb je er alleen maar baat bij natuurlijk, áls er dan ooit in jouw buurt een noodsituatie is, weet jij misschien wat je moet doen. Of wat je vooral niet moet doen, wat ook héél waardevol en potentieel levensreddend is.

Terwijl ik aan het werk was, viel er eens een man van het dak. Ja, echt. Ik deelde toen een kantoor met Caroline en dat betekende dat ik op twee dingen uitkeek: haar guitige gezichtje en de achterplaats van de woningen om het kantoorgebouw heen. En ineens, ik schudde volgens mij nog net niet met mijn hoofd om te kijken of ik het gedroomd had, viel daar iemand. Van een meter of twee hoog, schat ik. En wat deed ik? Het enige dat ik wist wat ik moest doen: zo snel mogelijk de BHV’ers optrommelen. Zij weten wel wat te doen.

Wat een fijn gevoel was dat. Zij toonden geen paniek maar gingen er gelijk op af en hielpen de man. Uiteindelijk was hij oké, trouwens. Wonderbaarlijk. Maar wat nu als hij sneller hulp nodig had gehad om er goed vanaf te komen? Wat nu als er geen BHV’er in de buurt was geweest? Ik weet precies waarom ik me nooit aangemeld heb voor een cursus BHV, ondanks dat het aangeboden werd. Een soort verlammende angst: als er dan iets gebeurt, wordt er naar mij gewezen. Dan moet ik het oplossen. En het juiste doen, natuurlijk. En dat vond ik zó eng dat ik liever niet die aangewezen persoon was. Herkenbaar? Een logische, maar oliedomme gedachte. Want sla je jezelf niet nog veel harder voor de kop als jij iemands enige kans bent, maar geen idee hebt wat je moet doen?

Wat als het jouw kind is die EHBO nodig heeft?

Om dan toch bij het egoïstische te blijven: wat als het mijn eigen kind is dat hulp nodig heeft? Of een van mijn nichtjes, of de kindjes van vrienden? Wat als er geen tijd is om te wachten op hulpdiensten? Nou, dat heeft me toch overtuigd. Mijn nichtje (toen bijna 2 jaar) verslikte zich eens in een te groot stukje appel. Weet jij wat je dan moet doen? Ik wist het niet. Nu weet ik nog steeds niet wat ik doe als er echt paniek is, maar ik ben in elk geval voorbereid. Ik heb namelijk een cursus EHBO voor baby’s en kinderen gedaan!

Ik schaam me bijna dat ik dit niet eerder gedaan heb. Mijn praktijkexamen werd door COVID-19 telkens uitgesteld, waardoor ik ook de cursus nog niet doornam. Onzinnig want het theoriegedeelte volg je online, gewoon vanuit je luie stoel. Mijn kind is officieel niet eens een baby meer. Maar, mijn praktijkexamen ging ineens wel door en daardoor werd ik gedwongen de theorie door te nemen. Ondanks enige tegenzin heb ik mijn theorie-examen dan ook met een mooie 9,5 afgerond en het praktijkexamen ook behaald. Het was fijn dat er ook één fysieke bijeenkomst was, het praktijkexamen dus. Oefenen op poppen geeft toch net wat meer gevoel hoe je iets moet doen, en de meekijkende professional is natuurlijk helemaal waardevol. Ook kon zij veel meer uitleggen dan we uit de theorie hadden kunnen halen, inclusief de nieuwe manier van baby’s reanimeren. Die is nog niet verwerkt in de e-learning maar wel véél gemakkelijker uit te voeren en vol te houden.

EHBO voor kinderen wordt vaak vergoed

Dit is echt mooi meegenomen: veel aanvullende zorgverzekeringen vergoeden je EHBO cursus voor kinderen en baby’s, of een deel ervan. Als je dan toch vanwege je zwangerschap en/of bevalling een duurdere zorgverzekering hebt gekozen, is dit een mooie meevaller! Gezien je het online gedeelte thuis kunt doen en vaak maar één keer fysiek ergens naartoe hoeft, heb je daar ook weinig tot geen extra kosten aan. En wat het kan opleveren hoef ik natuurlijk niet uit te leggen.

Waarschuwing: het is niet leuk

EHBO voor kinderen en baby’s is echt niet leuk. Zo simpel is het. Wat je eigenlijk doet, is een lijst doorwerken met mogelijke nare dingen die met je kind kunnen gebeuren. Ik ben er echt wel even misselijk van geweest. Natuurlijk geeft het wél een kick als je de tussentijdse toetsen en de eindtoets invult en daar de juiste antwoorden weet te selecteren. Ik heb echt veel dingen geleerd die ik anders niet had geweten.

EHBO betekent niet dat jij de volledige zorg op je neemt: je zorgt voor acute hulp tot een professional het kan overnemen

EHBO betekent niet dat jij de volledige zorg op je neemt, het betekent dat je zorgt voor de acute nodige zorg, totdat de professional het kan overnemen.

Een klein voorbeeld: als je kind een stuk glas in zijn/haar/hun huid heeft, haal dat er dan niet uit. Vul het hoogteverschil tussen de huid en het object op met bijvoorbeeld watten of verband, en leg er een verband of doek omheen. Dan ga je natuurlijk naar een zorgprofessional. Door bovenstaande ’truc’ toe te passen, is de kans dat het stuk glas verplaatst en meer beschadigt, kleiner. Zulke tips kunnen goud waard zijn. En natuurlijk is veel ook toepasbaar op volwassenen, helemaal mooi meegenomen.

EHBO voor kinderen: zeker doen

Natuurlijk is het geen pretje om naast je werk, je kind(eren), je huisdier(en), je partner, je hele leven en alles wat je moet regelen, ook nog eens efkes een cursus ernaast te doen. Toch wil ik het aanraden. Ik ben er uiteindelijk een paar uurtjes mee bezig geweest en heb er veel van geleerd. En uiteindelijk heb je er alleen maar baat bij natuurlijk, áls er dan ooit in jouw buurt een noodsituatie is, weet jij misschien wat je moet doen. Of wat je vooral niet moet doen, wat ook héél waardevol en potentieel levensreddend is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *