Naar de Efteling met een peuter

Naar de Efteling met een peuter lijkt een stuk minder leuk dan met je (volwassen) vrienden. Je kan bijvoorbeeld een beetje moeilijk de Python in, ook al beloofde de Efteling een Maxi-Cosi-zitje te plaatsen in de achtbaan. Ook zal je peuter het niet heel erg kunnen waarderen om een uur in de rij te moeten staan voor de Droomvlucht. En jij al evenmin. Toch is de Efteling een must voor iedere Nederlander. Of je nu gaat voor het Sprookjesbos of naar Carnaval Festival, zodat je dat deuntje voor de aankomende zes en een half jaar weer in je hoofd hebt, met een peuter naar de Efteling gaan, is echt de moeite waard. Met deze tips maak je van je dagje uit zeker een succes!

* Let op: we hebben het hier over ‘een peuter’, het is handig om met je eigen peuter te gaan of toestemming te hebben van de desbetreffende ouder dat je de peuter mee mag nemen. Wij op de redactie snappen alleen niet dat je naar de Efteling zou gaan met een willekeurige peuter. Laat die peuter dan thuis en geniet van de achtbanen.

Ga met vrienden die ook kinderen hebben

De Efteling is een droom voor iedere peuter. Nee, je kan niet met je kroost in de Python, maar je geniet op totaal andere manieren!

Mocht je niet zo vaak in de Efteling komen en wil je toch wel graag de achtbanen uitproberen, of je eerste tongzoen in de Vogelrock overdoen met je partner: ga dan samen met vrienden naar de Efteling. Nog leuker is het als zij ook een kindje hebben van de leeftijd van jouw peuter. Dit maakt een dag pretpark een stuk relaxter. Andere ouders snappen het namelijk dat jij op de grond naast je peuter ligt als hij een driftbui heeft. Ze snappen het ook als je peuter in zijn ‘zelf doen, maar je moet me wel helpen’ fase zit. En ze denken mee over welke attracties leuk zijn. Daarnaast vinden ze het ook totaal acceptabel als er maar vier attracties gedaan kunnen worden, omdat er nu eenmaal afleiding is door alles wat te zien is. Zoals eendjes. En water. En nog meer eendjes.

Vul die luiertas en neem de buggy mee

We hebben de peuter zoveel mogelijk laten lopen die dag, maar er waren momenten dat hij het niet meer zag zitten en letterlijk op de grond ging liggen. Je kan twee dingen doen op dat moment: je gaat ernaast liggen, of je zet je kind in de buggy. Het maakt niet uit wat je kiest, je kind gilt toch wel op dat punt. Hoewel veel jonge kinderen nog dutjes doen tussen de middag, is dat vaak onmogelijk in een pretpark. Een kind wil graag alles zien, waardoor het tegen drie uur bijna omviel en chagrijnig, maar slaperig, in zijn buggy zit.

Als je kind een driftbui heeft, ga er dan rustig naast liggen. Is niet raar. Is echt niet raar.

Kijk naar de attracties – oftewel: ga NIET in de traptreintjes

Bepaal vooraf in welke attracties je wel of niet wil. De draaimolen, Carnaval Festival en de Droomvlucht zijn perfecte attracties voor peuters. Het Kinderspoor, ook wel traptreintjes genoemd, is een attractie wat leuk lijkt, maar een drama is. Voor de ouders dan. Je peuter kan namelijk niet bij de trappers, wil wel trappen en wordt boos. Waardoor jij als moeder als een gek aan het trappen bent in de hoop dat je er gauw weer uitkan. Ik ga naar een pretpark om lui in attracties te zitten. Niet. Om. Te. Fietsen. Je middelvinger opsteken naar je man die vrolijk aan de kant staat te zwaaien: pas ermee op. Er zijn namelijk overal kinderen. En ouders, die jou chagrijnige blikken toewerpen.

Je kijkt heel anders naar de details in het park

De eerste paar minuten had onze peuter alleen maar oog voor de eendjes. Er was zoveel moois te zien in het park, maar meneer wilde graag de eendjes laten zien aan ons. Ik besloot dat dit totaal oké was en ben maar naast hem gaan staan om de eendjes te bewonderen. Ondanks het feit dat je voor twee personen en een peuter bijna honderd euro kwijt bent om binnen te komen. Adem in, adem uit. En hopen dat hij uiteindelijk de aandacht zou verliezen en al het andere zou zien in het park. Dat gebeurde ook: Langnek was favoriet, de Indische Waterlelies waren doodeng en de Fakir was vooral voor mama leuk, want die werd even teruggeslingerd naar haar jeugd. Ik leerde per ongeluk de peuter foutief aan dat het een tapir op een tapijt was. Een tapir is dus een miereneter. Mijn verwarring was niet zo gek, want tapijt – tapir. Maar een FAKIR zit op een tapijt. Niet een tapir.

We hadden een driftbui bij iets met dwergen, want ja, we moeten natuurlijk blijven kijken, ook al is het al afgelopen. We vonden een gecrashte bezem in de boom, waarvan Dde peuter en Jop tegelijkertijd zeiden dat mama in de boom gecrasht was op haar vliegende bezem. En uiteraard sloegen we de speeltuin zo snel mogelijk over. Wat? Je denkt toch niet dat ik €42,- neertel om mijn kind vervolgens in een speeltuin te laten spelen? Dat doet ie maar op een ander moment.

We zagen dingen die we niet zouden zien als we met zijn tweeën waren. Heb je door hoeveel paddestoelen er in het Sprookjesbos staan? Ik heb ze niet geteld, maar ik hoorde wel aan één stuk door: ‘mama, passetoel! Oh, nog een passetoel! Grote passetoel! Krak, passetoel!’

Boek een tijdslot van tevoren

Voorheen was het mega druk in de Efteling en moest je goed nadenken wanneer je naar het park zou gaan. Op een druk moment in een lange rij moeten stan, overleef je alleen door een soort lokroep te creëeren wat bestaat uit: ‘Liefje, kom maar hier, koekje? Koekje? Kijk, mama heeft een koekje, kom maar hier’.

Tegenwoordig boek je een tijdslot van tevoren. Toch is het verstandig om dooordeweeks te gaan en buiten schoolvakanties. Je kindje is nog niet leerplichtig, dus neem een vrije dag van het werk als dat mogelijk is en ga dan.

Peuters zijn niet zo goed in wachten. En aangezien wachtrijen vaak bestaan uit hekjes waar je peuter onderdoor kan kruipen, wil je voorkomen dat je continu zelf achter je peuter aankruipt, of een soort lokroep creëert wat bestaat uit: ‘liefje, kom maar hier, koekje? Koekje? Kijk, mama heeft een koekje, kom maar hier’. Om dit te voorkomen, kun je het beste op een rustige dag gaan. Je kindje is nog niet leerplichtig, dus neem een vrije dag van het werk als dat mogelijk is en ga op een rustig moment.

Wat het nog leuker maakt – je peuter is gratis!

Onder de vier jaar zijn kinderen gratis. Hiep hiep hoera! Dan kun je dit geld mooi uitgeven aan een souvenir. Eén tip: wij hadden onze peuter een cadeautje beloofd. We kwamen er alleen achter dat de meeste nuttige en leuke cadeaus uit de Efteling toch wel boven de tien euro liggen. Bedenk je dus goed of je deze belofte wilt maken van tevoren. Belofte maakt schuld, dus dag geld!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *