Deze week deel ik drie recepten die gemaakt kunnen worden met een Koreaanse sojasaus marinade. Met een snelle roes in de blender, heb je een marinade op basis van sojasaus die kan worden gebruikt om rok steak te laten trekken, een pittige kip stoofpot op smaak te brengen en meer. Lees verder voor de stapsgewijze methode.
Ten eerste: maak de sojasaus marinade
De marinade die ik maak is super eenvoudig en vereist slechts een paar ingrediënten: ananas (je kunt vers of bevroren gebruiken), ui, knoflook, gember en wat sojasaus. Hoe verrassend!
Combineer het allemaal in een blender en zorg ervoor dat je niet te veel mengt. Giet het vervolgens in een kom en roer er bruine suiker, geroosterde sesamolie en zwarte peper door, gevolgd door de resterende sojasaus en wat glucosestroop voor zoetheid en body. Meng het en zet het in de koelkast tot je klaar bent voor gebruik.

Pittige Kipstoofpot
Ik begin met het maken van een pittige kipstoofpot. Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius en verwarm olie in een gietijzeren pan. Neem de stukjes kip en schroei ze dicht en voeg dan kippenbouillon, de sojasaus marinade, gember, gochugaru (Koreaanse chili-vlokken) en gochujang (Koreaanse gefermenteerde chili-pasta) toe aan de pan.
Als het mengsel volledig kookt, haal ik een laag van de bovenkant van de stoofpot, plaats een deksel op de pan en laat het een uur in de oven koken. Als de kip gaar is, gaat de pan weer op het fornuis en is het tijd om de groenten toe te voegen: gehakte zoete aardappel, wortelen en uien. Je wilt het koken totdat het vocht afneemt en dan de pan nogmaals afdekken om de groenten te koken. Als het klaar is om te eten, pak dan lente-uitjes en sesamzaadjes als garnering.

Roergebakken Rijstwafels met Koreaanse sojasaus marinade
Ik neem ontdooide kleefrijst koekjes, snijd ze in hapklare stukjes en bak ze in olie op het fornuis. Ik raad aan om te frituren in een pan in plaats van een frituurpan, want als je ze volledig in olie onderdompelt, zullen ze knappen. Zorg ervoor dat je ook een beetje ruimte tussen de rijstwafels laat, zodat ze niet aan elkaar plakken. Kook tot ze aan alle kanten geroosterd en knapperig zijn.
Haal ze nu uit de pan en laat alles weglopen, behalve één eetlepel olie. Voeg dan de groenten toe en bak ze snel op hoog vuur. Ik gebruik meestal koningstrompetpaddestoelen, shishitopeper en knoflook, maar je kunt ook zelf experimenteren.
Wanneer het mengsel geurig wordt, gaan uien en lente-uitjes bij de pan in, en dan voeg ik de rijstwafels er ook weer toe. Vervolgens ontglaas ik de pan met wat mirin, waarbij ik wil opmerken dat het een optionele stap is. Zodra je geen sissend geluid meer hoort, giet je de sojasaus marinade en honing erbij, samen met een snufje zwarte peper. Roer om de rijstwafels met de saus te bedekken, en dan ben je klaar om te eten.

Gemarineerde Rok Steak
Begin met het onderdompelen van de biefstuk in de sojasaus marinade en laat het drie tot acht uur intrekken – pas op dat je het niet te lang laat staan, anders breken de enzymen in de ananas het vlees te veel af.
Nadat je het op kamertemperatuur hebt gebracht, ben je klaar om te koken. Verhit een eetlepel olie in een pan (ik heb geen grill, dus ik gebruik meestal een gietijzeren pan) en voeg de biefstuk toe zodra de rook begint te stijgen. Kleine sidenote; aangezien rok steak dun is, wil je hoog vuur gebruiken om de biefstuk snel bruin te maken zonder de binnenkant te gaar te maken.
Kook het vlees aan beide kanten, draai het constant om, snij het in dunne plakjes en serveer.
Ik maak gebruik dit vlees altijd in in ramen recepten of maak een ssam (wrap) met sla, augurken, gesneden rauwe knoflook, jalapeño en ssamjang, een saus voor ssam gemaakt van doenjang, Koreaanse gefermenteerde sojabonen pasta, gemengd met gochujang. Allemaal te vinden in de toko of eventueel op Amazon.com.
Ook zo gek op Oosters eten? Bekijk dan ook dit recept om sushi sandwiches te maken! Eet smakelijk!
Wat vind jij?