Droogshampoo kan een baanbrekend haarproduct zijn – als je het op de juiste manier gebruikt. Ik geef je mijn beste tips en trucs voor het verfrissen van olieachtige roots.
Droogshampoo is om vele redenen een belangrijk onderdeel van het schoonheidsarsenaal. Het helpt op een gemakkelijke manier overtollige olie binnen enkele seconden uit het haar op te nemen, voegt direct volume toe aan haar van een dag oud (of twee of drie dagen oud) en kan de levensduur van je vette haar uitbarsting aanzienlijk verlengen.
Toch, hoe populair droogshampoo ook is, het is niet altijd het gemakkelijkste product om aan te brengen (hallo, krijtwitte roots). Bovendien blijft de droogshampoo evolueren van de oorspronkelijke aerosol versie – nu zijn er getinte versies, poeders, sprays en zelfs schuimen – en net als normale shampoo werken verschillende soorten droogshampoo effectiever op verschillende haartypes en texturen. Dit alles wil zeggen dat het misschien tijd is om je kennis over droogshampoo op te frissen.
Hieronder beantwoord ik al je brandende vragen over droogshampoo, inclusief hoe je het op de juiste manier aanbrengt, hoe lang je het eigenlijk op je hoofdhuid moet laten zitten voordat je gaat shamponeren, en hoe je het juiste product voor jouw haartype kiest.
Hoe je de juiste droogshampoo kiest
Zoals vermeld, is droogshampoo er in veel verschillende variaties, waaronder spuitbus, spray, poeder en schuim – en het specifieke type dat je gebruikt, maakt een verschil.
Als je bijvoorbeeld fijn haar hebt zoals ik en je gebruikt poeder, kan het zwaar aanvoelen en je haar verzwaren. Ik raad poeder droogshampoo aan voor dikker en olieachtig haar omdat het de olie opzuigt en het haar niet verzwaart. Aan de andere kant kunnen mensen met fijn haar het meest profiteren van een spray- of aerosol versie, omdat ze de neiging hebben sneller te drogen en meer volume toe te voegen.
Daarnaast is het verstandig om ervoor te zorgen dat je alle details leest, zodat je het juiste product kunt krijgen. Dit komt omdat, net als gewone shampoo en conditioner, verschillende formules voor droogshampoo beter werken voor verschillende haartypes en problemen.
Normaal gesproken hebben mensen met bijvoorbeeld krullend haar meer vocht nodig, terwijl mensen met een vette hoofdhuid dat niet doen. Droogshampoos zijn geschikt voor specifieke haartypes, [en] sommige droogshampoos hebben andere eigenschappen, zoals volume geven en textuur geven.

Hoe je droogshampoo op de juiste manier aanbrengt
Nadat je je droogshampoo hebt uitgekozen, moet je weten hoe je deze op de juiste manier aanbrengt, zodat je geen witte wortels of stijve lokken krijgt. Volg deze stappen voor het beste resultaat.
Stap 1: Prep & Part
Voordat je erover nadenkt om het in je haar te sproeien, moet je de fles goed schudden. Dit zorgt ervoor dat de formule van het product gelijkmatig in de fles wordt verdeeld, wat zorgt voor een gelijkmatige verdeling over je hoofdhuid.
Pak vervolgens een kam. Om droogshampoo goed aan te brengen, moet je je haar in kleine secties verdelen, net als wanneer je je haren verven gaat. Begin met het scheiden van het vetste deel van je haar. Werk in onderverdelingen die horizontaal omhoog of omlaag bewegen, afhankelijk van waar je begint. En houd er rekening mee dat je, indien nodig, lagen kunt aanbrengen. Ook wel handig wanneer je je uitgroei weg wilt werken met een kleurende droogshampoo.
Stap 2: richten en toepassen
De regel hier is om direct op de roots te richten en de fles op een voet (ja, een hele 30 centimeter) van je wortels af te houden. De juiste afstand bewaren tussen je haar en de spuitbus is zo belangrijk. Je wilt het product niet te dicht bij je hoofdhuid sprayen, omdat het een residu achterlaat dat moeilijk te verwijderen is.
Wanneer je het aanbrengt, overdrijf dan niet – breng de droogshampoo alleen aan op vette plekken, niet over de hele hoofdhuid. De benodigde hoeveelheid product hangt niet alleen af van hoe vet je hoofdhuid is, maar ook van je haartype. Hoe dikker het haar, hoe meer product er nodig kan zijn om de haarolie volledig te verzadigen en op te nemen. Voor fijner haar is minder product nodig.
Stap 3: Pauze en massage
Een van de geweldige voordelen van droogshampoo is dat het snel werkt, met vrijwel onmiddellijk resultaat. Om de best mogelijke resultaten te krijgen, moet je echter wat extra tijd nemen voordat je de deur uit moet.
Het is echt cruciaal om de droogshampoo een paar minuten te laten zitten, zodat het zijn magie goed kan laten werken. Nadat je het hebt laten zitten, kun je het met je handen in je hoofdhuid masseren om de ingrediënten die de olie opnemen echt te activeren. Als je na de massage te veel residu opmerkt, ga je gang en haal je een borstel of kam door je haar van de wortel tot de punt om het te verspreiden en op te bouwen.

Hoe lang kun je echt vertrouwen op een droogshampoo?
Je weet waarschijnlijk al wat ik hier ga zeggen: Droogshampoo is geen vervanging van een echte shampoo, en dat is ook niet de bedoeling. Te veel vertrouwen op droogshampoo kan zelfs een negatieve invloed hebben op de gezondheid van je hoofdhuid en daarmee op je haar.
Wanneer droogshampoo-deeltjes zich na verloop van tijd op de hoofdhuid verzamelen, kunnen ze de haarzakjes verstoppen, olie vasthouden en een normale huidcelvernieuwing voorkomen. Dit kan leiden tot een overmatige groei van bacteriën en gisten die normaal gesproken gezond op de hoofdhuid leven en folliculitis en roos kunnen veroorzaken. Folliculitis, of de ontsteking van haarzakjes, kan leiden tot rode puistjes en puistjes – een beetje zoals acne op de hoofdhuid.
Hoewel ieders haar- en hoofdhuid behoeften anders zijn, raad ik op zijn minst aan om niet minder dan twee keer per week te shamponeren met een droogshampoo.
Wat vind jij?