Houd je van bijten in een knapperige en sappige appel? Door fruit op de juiste manier te bewaren, blijven ze langer vers en smakelijk. In deze blog leg ik je precies uit wat de beste manier is voor het bewaren van fruit.
Het bewaren van fruit bewaren
Het meeste verse fruit, inclusief appels, bessen en druiven, gaat langer mee als het in de originele verpakking wordt bewaard en in het groentevak van je koelkast.
Bessen kunnen ongeveer een week in de koelkast bewaard worden. Het is een goed idee om ze zo snel mogelijk te eten, zodat ze niet bederven. Plastic zakken met kleine ventilatieopeningen helpen fruit langer vers te houden door vocht af te geven. Ze zijn geweldig voor druiven, bosbessen, kersen of aardbeien.
Wist-je-dat-je: Appels ervoor zorgen dat andere groenten en fruit sneller rijpen. Bewaar ze indien mogelijk op een aparte plaats in de koelkast.

Vruchten die eerst op het aanrecht moeten rijpen
Fruit dat op het aanrecht moet rijpen zijn: abrikozen, avocado’s, guave, kiwi, mango’s, meloenen, nectarines, papaja, perziken, bananen en pruimen. Als ze rijp zijn, kun je ze in de koelkast bewaren.
Aanbevolen bewaartijden voor fruit in de koelkast:
Print uit en hang dit handige lijstje met bewaartijden op je koelkast, aan de binnenkant van je voorraadkast of whatever.
appels
abrikozen (rijp)
avocado (rijp)
bosbessen
kersen
veenbessen
kruisbessen
Grapefruit
Druiven
Guava (rijp
Kiwi (rijp)
Mango (rijp)
Meloenen (rijp)
Nectarine (rijp
Sinaasappels
Perziken (rijp)
Peer (rijp)
Ananas
Pruimen (rijp)
Granaatappel
Cactus vijg (rijp)
Frambozen
Rabarber
Aardbeien
Watermeloen
3-4 weken
4-5 dagen
3-5 dagen
1-2 weken
4-7 dagen
3-4 weken
2-3 dagen
2-3 weken
5-7 dagen
3-4 dagen
5-7 dagen
5-7 dagen
7-10 dagen
3-5 dagen
2-3 weken
3-5 dagen
5-7 dagen
3-5 dagen
3-5 dagen
1-2 maanden
1-3 dagen
2-3 dagen
5-7 dagen
3-5 dagen
2 weken
Onthoud – dit zijn richtlijnen. Je moet je gezond verstand gebruiken om te beslissen of een vrucht veilig is om te eten.
Kan ik fruit bewaren in een kelder?
Ja natuurlijk! Fruit zoals appels kunnen ongeveer zes maanden bewaard worden op een koele, droge, donkere plaats zoals een kelder (of zelfs een donkere kast), afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid van je kelder.

Vries fruit in als je het niet meteen kunt eten
Het meeste fruit kan worden ingevroren en is een heerlijke manier om het hele jaar door van rijp fruit (uit eigen tuin) te genieten. Bevroren fruit is geweldig om smoothies te maken, toe te voegen aan warme ontbijtgranen, een vegan breakfastbowl , te gebruiken in muffins en brood, te mengen met yoghurt of een fruitjam te maken voor gezonde ijsjes, pannenkoeken en wafels. Het meeste fruit kan maximaal een jaar in de vriezer worden bewaard.
Fruit invriezen:
Er zijn een aantal verschillende manieren om fruit in te vriezen. Je kunt ze heel invriezen, in kleine stukjes of in een potje met stroop verpakken.
Deze methode werkt bijvoorbeeld goed voor het invriezen van bessen:
- Was de bessen voorzichtig met water en laat ze uitlekken.
- Verspreid bessen in een enkele laag op een bakplaat. Plaats in de vriezer. Dit helpt om te voorkomen dat de bessen aan elkaar blijven plakken.
- Als de bessen hard zijn, plaats je de bessen in gelabelde diepvrieszakken of -containers.

Hoe lang kan ik fruit in blik bewaren?
Fruit in blik is 1-2 jaar houdbaar. Label het blikje met de datum om bij te houden hoe lang het in je kast heeft gestaan. Sommige vruchten in blik hebben een houdbaarheidsdatum. Dit is hoe lang het voedsel van de beste kwaliteit zal zijn, zoals bepaald door de fabrikant.
Tijdbesparende tip – Wil je dat sommig fruit sneller rijpt? Doe het fruit in een papieren zak met een appel of banaan. Appels en bananen geven een gas af dat ander fruit helpt rijpen.
Het bewaren van fruit is dus helemaal niet zo heel erg moeilijk, zolang de richtlijnen maar in acht houdt. Succes en hopelijk geniet jij nu ook langer van je fruit!
Wat vind jij?